Grupul german BASF, lider mondial pe piata produselor chimice, a raportat o scadere cu 74% a profiturilor in al doilea trimestru, la 343 milioane de euro, ca urmare a diminuarii productiei pe fondul crizei economice, potrivit AFP. Vanzarile grupului s-au cifrat la 24,7 miliarde de euro, cu 23% mai putin decat in perioada similara din 2008.

Analistii estimau un profit net de 379 milioane de euro.

In primele trei luni ale acestui an, BASF a obtinut un profit net de 375 milioane de euro si vanzari de 12,2 miliarde de euro.

Kurt Bock, directorul financiar al companiei, a declarat ca BASF estimeaza o scadere semnificativa a vanzarilor si castigurilor in acest an, ca urmare a scaderii activitatii economice la nivel mondial si a costurilor integrarii companiei elvetiene Ciba. "Astfel, este putin probabil sa ne atingem obiectivele cu privire la castiguri in 2009", a spus acesta.

Criza economica a avut un efect pronuntat asupra operatiunilor cu produse chimice si plastice ale BASF, care sunt strans legate de industria auto si de cea a constructiilor, a anuntat compania.

Totodata, operatiunile petroliere ale companiei au avut de suferit din cauza scaderii pretului titeiului, in vreme ce produsele agricole au inregistrat vanzari si castiguri in crestere.

Ca urmare a integrarii Ciba, BASF intentioneaza sa elimine 3.700 de locuri de munca pana in 2013. La finele anului trecut, grupul avea 97.000 de angajati.