Scaderea pretului la titei si a vanzarilor de produse petroliere au erodat puternic profitul semestrial al Petrom, pana la nivelul de 923 milioane lei, in scadere cu 45% fata de cel din perioada similara a anului trecut, dar rezultatele in trimestrul doi sunt mult mai bune decat asteptarile, potrivit NewsIn.

In primul semestru din 2008, Petrom a obtinut un profit net de 1,66 miliarde lei.

"Desi inrautatirea conjuncturii economice ne-a afectat semnificativ rezultatele, in prezent beneficiem de robustetea pozitiei noastre financiare si de pozitia competitiva pe piata, ca urmare a eforturilor de restructurare si a programelor de investitii din ultimii ani, sustinute de raspunsul nostru promt la criza", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Profit net peste asteptari in trimestrul doi din 2009

In ceea ce priveste performanta in al doilea trimestru al anului (aprilie-iunie), Petrom a inregistrat un profit net de 417 milioane lei, in scadere cu 39% fata de castigurile din perioada similara din 2008, de 687 milioane lei. Totusi, dinamica profitului se mentine negativa, in conditiile in care in primul trimestru din 2009 profitul se cifrase la 506 milioane lei.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, analistii de la sapte case de brokeraj locale si straine estimau un profit in trimestrul al doilea de 218 milioane lei (aproape 52 milioane euro), mai mic cu 68% fata de nivelul din trimestrul II al anului trecut.

De asemenea, cifra de afaceri a companiei petroliere a coborat cu 28% in primul semestru, pana la 5,93 miliarde lei (1,4 miliarde euro), comparativ cu afacerile din intervalul echivalent din 2008, de 8,27 miliarde lei.