Ford Motor Company a reusit sa cumpere doar 0,33% din actiunile Automobile Craiova in urma ofertei publice de preluare, majorandu-si participatia la 97%, potrivit NewsIn. Pentru cele 63.123 de titluri Automobile Craiova, din totalul de 619.000 aflate in posesia actionarilor minoritari, compania americana a platit 1,11 milioane de lei.

Pretul platit pentru o actiune a fost de 17,65 lei.

Oferta de preluare a Automobile Craiova (AUCS) s-a derulat in perioada 22 iulie - 11 august si a vizat delistarea companiei.

In a doua jumatate a lunii trecute, Adrian Andrici contesta oferta de preluare de la Automobile Craiova initiata de Ford Motor Company, sustinand ca aprobarea acesteia de catre CNVM constituie o frauda, deoarece eludeaza prevederile contractului de privatizare a producatorului auto. In contestatia depusa la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Andrici sustinea ca oferta ignora prevederile legii 36/2008 referitoare la masurile de privatizare si de restructurare a Automobile Craiova.

Investitorul considera ca aprobarea ofertei de catre CNVM incalca drepturile actionarilor minoritari prin incercarea de a-i elimina inainte de separarea activelor conexe si de fuziunea obligatorie a Automobile Craiova, Mecatim si Ford Romania, asa cum este prevazut in contractul de privatizare.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins insa cererea lui Andrici, explicand ca firma americana si-a indeplinit obligatiile contractuale prevazute.

Anterior ofertei, Ford Motor Company detinea 96,73% din capitalul social al Automobile Craiova, dupa ce SIF Oltenia (SIF5) i-a vandut in aprilie participatia de 22,56%, pentru circa 75 milioane de lei.

Automobile Craiova are un capital social de 39,78 milioane de lei, divizat in 18,94 milioane de titluri, cu valoarea nominala de 2,10 lei.