Jucariile inspirate de seria de filme Star Wars, dar si clasicele Lego City au generat o crestere cu 60% a profitului companiei Lego A/S pentru prima jumatate a anului, informeaza miercuri Bloomberg. Profitul net al celui mai mare producator european de jucarii a crescut la 684 milioane coroane daneze (130 milioane dolari), de la 427 milioane coroane daneze in perioada similara a anului trecut.

Astfel, in primele sase luni ale anului, vanzarile au urcat cu 23%, la 4,37 miliarde coroane daneze. Totusi, estimari privind rezultatele pentru 2009 sunt greu de facut, considera directorul executiv al companiei Joergen Vig Knudstorp, intrucat, in mod normal, vanzarile de jucarii cresc in ultima parte a anului - in perioada sarbatorilor.

Lego pare a fi castigator pe piata jucariilor intr-o perioada in care Mattel, lider mondial, a raportat o scadere a profitului pentru al doilea trimestru al anului de 19%. Compania daneza a crescut insa pe majoritatea pietelor - America de Nord, Europa Centrala si de Est.

Compania Lego a fost fondata in 1932 si isi vinde produsele in peste 130 de tari. Proprietarul Kjeld Kirk Kristiansen este nepotul fondatorului si ocupa locul 318 in lista celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la peste 2,1 miliarde de dolari, potrivit Forbes.com.