Ministerul Economiei vrea sa suplimenteze cu sapte milioane de lei fondurile alocate finantarii salariatilor din industria de aparare, potrivit unui proiect de hotarare de guvern. Motivul emiterii actului normativ este salvarea societatilor din acest sector de la faliment. Ministerul Economiei se teme ca din cauza situatiei economice dificile prin care trec aceste societati, personalul specializat va fi tentat sa plece in mediul privat.

Cele sapte milioane de lei se adauga altor 30 de milioane alocate de la buget, in 2009. Potrivit proiectului de hotarare de guvern, se suplimenteaza fondurile pentru lunile august-noiembrie 2009.

In anexa actului normativ se arata ca masura vizeaza 969 de salariati, din care 755 de la Compania Nationala „Romarm”, 30 de la SC „Romaero”, 130 de la SC „Avioane Craiova”, 20 de la SC IAR, 7 de la SC Constructii Aeronautice si 7 de la SC Uzina Mecanica Orastie.

"Scaderea dramatica a volumului comenzilor pune in pericol insasi existenta acestei ramuri strategice, operatorii economici nereusind sa pastreze personalul specializat, care in lipsa unei protectii din partea statului se va reorienta catre mediul privat, sau mai grav, va lua calea somajului, acest lucru conducand la incapacitatea onorarii unor comenzi viitoare si la cresterea presiunii pe o economie aflata deja in mare dificultate", se arata in nota de fundamentare.

Societatile din acest sector se confrunta cu o diminuare drastica a comenzilor, fapt care face dificila asigurarea potentialului logistic de aparare a tarii. Romania, care a fost un furnizor important pe piata internationala de armament si munitie, inainte de 1989, a ajuns, in prezent, importatoare de tehnica militara.

Ministerul Economiei: Incertitudinile privind lansarea programelor strategice de inzestrare a armatei complica si mai mult viitorul acestui sector

"Principalii beneficiari interni, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Paza si Protectie, datorita bugetelor de avarie cu care lucreaza asigura incarcarea cu comenzi sau contracte intr-o masura insuficienta pentru functionarea acestui sector. Mai mult, incertitudinile privind lansarea programelor strategice de inzestrare a armatei, aprobate prin Hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, complica si mai mult viitorul acestui sector", se mai arata in nota de fundamentare.

In opinia Ministerului Economiei, actul normativ poate reprezenta un colac de salvare pentru personalul existent in industria de aparare, ajuns deja la o limita inferioara "sub care nu mai putem vorbi de o mentinere a productiei si care va conduce inevitabil catre calea falimentului".

Aceasta propunere legislativa vine la putin timp dupa ce sindicalistii din aparare au acuzat institutiile statului ca nu se implica pentru a salva productia militara din tara.

Nu este prima incercare a Ministerului Economiei de a proteja personalul din industria de aparare. In aprilie 2009, a intocmit un proiect de act normativ de modificare a HG nr.1666/2008 care stabileste ca numarul mediu maxim de personal care beneficiaza de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.95/2002 privind industria de aparare sa fie de 1.300, fata de 1.600 in anul 2008. Ministerul Economiei a propus, prin modificarea HG 1666/2008, pastrarea numarului mediu maxim la nivelul de 1.600 persoane.