Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in primele sapte luni ale anului cu 10,4% comparativ cu perioada similara din 2008, ca urmare a diminuarii vanzarilor de carburanti si de produse nealimentare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Afacerile in vanzarile cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate s-au redus cu 18,0%, iar cele din vanzarea de produse nealimentare au scazut cu 9,0%. In acelasi timp, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a scazut cu 2,0%.

In perioada mentionata, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, a scazut cu 36,9%, scadere datorata in principal comertului cu autovehicule (-45,9%).

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a scǎzut cu 12,1%.

Afacerile in comertul cu amanuntul au crescut cu 2,2% in iulie

In luna iulie, comparativ cu luna anterioara, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a crescut pe ansamblu cu 2,2%. Cifra de afaceri din vanzarile de produse nealimentare a urcat cu 2,3%, iar volumul cifrei de afaceri din vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun a inregistrat o crestere cu 0,5%. Afacerile in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate s-au majorat cu 0,2%.

Afacerile pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, a scazut insa cu 0,1%.

In cazul serviciilor de piata prestate populatiei, in luna iulie fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat o scadere cu 0,3%.