Romania și-a consolidat prezența in mediul de afaceri central-european, inregistrand o creștere a numarului de companii prezente in Topul Deloitte al celor mai mari 500 de companii din regiune (34 de companii, fața de 30 in 2008). Petrom, Rompetrol, Automobile Dacia, ArcelorMittal și Metro raman lideri de clasament in Romania.

Cifra de afaceri cumulata a celor mai mari companii romanești a crescut cu aproape 28% la circa 39 miliarde de Euro, conform datelor financiare disponibile la sfarșitul lui 2008.

„Romania ramane pe locul cinci ca nivel de reprezentare in Top 500 Europa Centrala. Fața de anul 2007, cand Deloitte a lansat acest proiect pe plan regional, numarul companiilor romanești cu cifre de afaceri de peste un miliard de Euro a crescut de la 9 la 14. Totodata, remarcam intrarea in clasamentul din acest an a doua companii cu acționariat romanesc. Aceste rezultate dovedesc ca mediul de afaceri local se maturizeaza și incepe sa iși exploateze potențialul”, spune George Mucibabici, Președintele Deloitte Romania.

„Pe fondul constrangerilor financiare, al resurselor bugetare scazute, spațiul de manevra al statului roman este considerabil mai mic decat in țari din zona euro sau țari care au avut politici bugetare prudente. Atenuarea efectelor crizei depinde mult de revenirea economica din țarile mari din UE și de investiții masive prin folosirea fondurilor europene. Romania trebuie sa profite de aceasta oportunitate pe care alte economii emergente (din afara UE) nu o au”, considera Daniel Daianu, profesor in economie.

Europa Centrala, salvata de intervenția riguroasa a instituțiilor naționale și internaționale

Raportul Deloitte pe 2009 prezinta o comparație intre ultimele 12 luni care și-au pus amprenta asupra regiunii și anii anteriori, cand Europa Centrala era „preferata” investitorilor in randul economiilor globale.

Daca primele trei trimestre din 2008 au continuat tendințele de creștere, criza economica și financiara globala s-a resimțit din plin incepand din trimestrul patru. Rezultatele companiilor din Top 500 ofera un indiciu despre amploarea impactului: 388 companii din top (reprezentand 78%) și-au majorat veniturile in medie cu 20%, in cursul lui 2008. In primele trei luni ale lui 2009, 76% dintre companiile care au prezentat informații financiare raportau scaderi de circa 23% fața de primul trimestru din 2008.

Ca și in anii anteriori, companiile din industria energiei și resurselor domina Top 500 in proporție de 30%. Companiile din industria producatoare și-au redus prezența de la 27% la 23%, in parte din cauza diminuarii activitații de export in Europa de Vest.

Concluzia raportului Deloitte CE Top 500 2009 este ca Europa Centrala a fost „salvata” de la un dezastru economic de acțiunile riguroase ale guvernelor naționale, ale Uniunii Europene, ale organizațiilor internaționale și ale liderilor mediului de afaceri din regiune. Intrebarea care se ridica acum nu este daca redresarea va avea loc sau cand va avea loc, ci cat de rapida și de sustenabila va fi.

Din punctul de vedere al abilitații de redresare și ieșirii din recesiune, Deloitte a imparțit regiunea in trei grupe. Polonia este un caz special, reprezentand un grup in sine, pentru ca a reușit sa evite intrarea in recesiune, raportand creșteri ale Produsului Intern Brut atat in primul, cat și in al doilea trimestru din 2009 (+0,8%, respectiv +1,1%).

Romania face parte din categoria țarilor care au șanse de recuperare rapida, alaturi de Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Moldova, Muntenegru, Slovenia și Slovacia. Provocari considerabile ar putea intampina statele incluse in al treilea grup: Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Serbia și Ucraina.

Polonia continua sa domine ierarhia pe 2009, cu 188 de companii (fața de 176, in 2008), fiind urmata de Cehia (69 de companii, fața de 70 anul trecut) și Ungaria (care se menține cu un total de 60 de companii).

Clasamentul prezinta putine modificari fata de anul trecut, avand in continuare in frunte grupurile petroliere PKN Orlen (Polonia) și MOL (Ungaria). Impactul crizei economice asupra industria auto a rezultat intr-o alunecare ușoara a companiilor de profil (Skoda Auto coboara de pe locul 3 pe 4, Audi Ungaria de pe 6 pe 8, iar Volkswagen Slovacia de pe 7 pe 11). Grupul Metro din Polonia (locul 7) este singura companie din afara domeniului energetic sau al industriei producatoare care se regasește in primele zece companii din regiune.

Deloitte Top 500 include si clasamentele celor mai mari companii din domeniul bancar (lider – OTP Bank, Ungaria), de asigurari (lider - PZU, Polonia), imobiliar și constructii (lider - Skanska CS, Republica Ceha), energetic si resurse (lider - PKN Orlen, Polonia), industria medicala și farmaceutica (lider – PGF, Polonia), industria producatoare (lider – MetInvest Holding, Ucraina), sectorul tehnologic, media si telecomunicatii – TMT (lider - Telekomunikacja Polska SA, Polonia), industria auto (lider – Skoda Auto, Cehia) și piața de consum / retail (lider - Grupul Metro, Polonia).

Metodologie

Lansat in 2007, Deloitte Top 500 Europa Centrala este un clasament anual al companiilor din regiune, realizat in funcție de venituri, profit, numar de angajati si capitalizare. Topul inregistreaza progresul companiilor intr-o regiune ce se intinde de la Marea Adriatica pana la Marea Baltica si Marea Neagra, incluzand 18 tari care fac deja parte din Uniunea Europeana sau se afla in diferite etape ale procesului de aderare la Uniunea Europeana.

Topul are la baza veniturile raportate de entitațile legale care opereaza in Europa Centrala și de Est. Clasamentul grupeaza companiile in funcție de industrie și de țara. Raportul include totodata clasamentul celor mai mari companii central-europene in funcție de capitalizarea de piața, conform datelor din 31 decembrie 2008, precum și o lista a celor mai mari investitori in regiune.

Pentru situațiile in care veniturile aferente anului fiscal 2008 nu au fost disponibile, s-au folosit ca element de referința cifrele raportate pe 2007. Veniturile au fost calculate in euro la un curs mediu de schimb relevant pe 2006, 2007 și 2008. Veniturile obținute de subsidiarele marilor companii au fost raportate ca parte din veniturile consolidate și prezentate separat pentru subsidiarele respective.

Datele financiare trimestriale (pe 2009) au fost prezentate de un numar limitat de companii (in jur de 30%) și sunt, in mare parte, neconsolidate.

Deloitte a obținut informațiile prin abordarea individuala a companiilor, prin consultarea bazelor de date publice disponibile, prin estimari realizate prin comparație cu rezultatele de anul trecut, precum și prin cercetare proprie.

Pentru mai multe informatii, vizitati: www.deloitte.com/cetop500