Articolul de opinie, "Mr. Barroso, Take Down Small Business Wall, publicat in 10 septembrie, este semnat de Christophe Leclerq, publisher si fondator EurActiv.com si de Rick Zednik, CEO EurActiv.com.

Precum copiii de scoala, Jose Manuel Barroso si-a trimis temele de peste vara la evaluare. Totusi, pentru a trece clasa in fata Parlamentul European, ar trebui sa faca mai mult pentru parintii celor aproximativ trei-patrimi de copii de scoala. Mai exact, ar trebui sa faca mai mult pentru cele 23 de milioane de afaceri mici si mijlocii, care asigura 75% din slujbele europene.

  • obtinerea mai rapida si mai ieftina a patentelor pan-europene, pentru a deschide piata si pentru firmele mai mici
  • in locul multi-miliardelor de euro subventii pentru bancile si corporatiile mari, pe care tot micile afaceri le vor plati in urmatorii ani prin taxe mai mari, sa ajute micile intreprinderi.

Reprezentantii EurActiv cer astfel Domnului Barosso fapte, in urma adoptarii Small Business Act, pe care dl. Barosso l-a numit cu emfaza "un pas catre o Europa a antreprenorilor".

  • in practica, foarte putin s-a facut pentru IMM-uri, in timp ce criza a prabusit climatul de afaceri
  • sa elimine birocratia: rapoartele arata ca, in timp ca o companie mare cheltuieste aproximativ 1 euro pe angajat date fiind procedurile birocratice, o afacere mica are o cheltuiala de 10 euro. Aceasta e cauzata in parte de costurile formularelor/procedurilor care trebuie depuse/indeplinite indiferent de marimea firmei, o firma mica are aceleasi obligatii ca o corporatie.
  • The Small Business Act din 2008 intentioneaza sa reduca sarcina administrativa a firmelor mici cu 25% pana in 2012, iar Comisia sustine ca va respecta acest termen. Sa se tina de cuvant e esential. Dupa cum spune Xavier Damman, CEO al unei mici companii de  Internet belgiene Tweetag, guvernele pot ajuta micile afaceri "fiind cat mai invizibile posibil".

Cu societati afiliate in 10 tari, EurActiv are propria experienta cu birocratia pe care o intampina antreprenorii.

Exemple: In Germania, inregistrarea unei companii a luat, fata de trei zile cand e, teoretic, aproape trei luni, dupa patru ore petrecute la notariatul public.

In Romania, dupa sase luni de plata a comisioanelor avocatilor, eforturile de inregistrare a unei modificari dureaza de mai bine de sase luni [schimbare de actionariat, intrarea EurActiv.com in site-ul EurActiv.ro - n.r.].

Aceasta discrepanta intre intentiile Bruxelului si realitatea practicilor nationale este un cost pe care companiile mici nu si-l permit.

Preluare din EurActiv.ro (care a obtinut acordul TWSJ Europe pentru republicare)

Articolul din The Wall Street Journal: "Mr. Barroso, Take Down Smalll Bussiness Wall"