O curte de arbitraj din Rusia a admis derularea unui proces privind declansarea procedurilor de faliment impotriva companiei care produce legendarele pusti mitraliera AK-47 Kalasnikov, relateaza luni, presa rusa, transmite RIA Novosti.

Potrivit site-ului Curtii de arbitraj din Republica Udmurtia (zona muntilor Urali), procesul a fost deschis de compania Gremikha, necunoscuta pana acum, fara sa fie precizata legatura dintre firma reclamanta si compania Izhmash, proprietarul uzinei Kalasnikov.

Potrivit Curtii, o prima audiere in acest caz va avea loc pe 7 octombrie.

Falimentul ar ajuta de fapt Izhmash, cel mai important producator de arme automate din Rusia, sa rezolve problema datoriilor foarte mari, spun analistii, care avertizeaza in acelasi timp ca acest lucru va provoca si o crestere a somajului in regiune.

Uzina de arme Molot, detinuta de Izhmash, unde sunt fabricate legendarele pusti de asalt, si-a inchis deja linia de productie din cauza lipsei de comenzi din partea statului, informeaza postul de radio Echo Moskvi. Potrivit cotidianului Kommersant, fabrica este detinuta in proportie de 57,01% de corporatia de stat, Rostekhnologii.

Conceputa in anii 1940, in Uniunea Sovietica, de catre sergentul Mikhail Kalasnikov, AK-47 - prescurtarea de la Avtomat Kalasnikova 1947 - este cea mai utilizata pusca de asalt din intreaga lume. Arma, sau variante ale acesteia, este fabricata in multe tari, sub licenta ruseasca sau ilegal, fiind folosita atat pentru dotarea fortelor armate cat si a grupurilor paramilitare.