Fondul Proprietatea a vandut grupului ceh CEZ participatiile detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, pentru suma totala de 229,59 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Fondului. Pretul de vanzare pe actiune a fost de 10,70 euro, cu circa 55% peste valoarea de piata evaluata de un evaluator independent, la finele anului trecut.

Banii au fost transferati in conturile Fondului Proprietatea in cursul diminetii de luni, se mai arata in comunicat.

Fondul Proprietatea a inregistrat astfel un castig de circa 128,8 milioane de euro, avand in vedere ca participatiile la cele doua societati fusesera inregistrate, in situatiile financiare, la un cost istoric de circa 100,8 milioane de euro.

“Aceasta este prima tranzactie de anvergura din portofoliul Fondului Proprietatea. Consideram ca pretul obtinut este foarte bun, tinand cont atat de valoarea de piata data de un evaluator independent, cat si de conditiile actuale de pe piata de capital”, a declarat in comunicat Daniela Lulache, directorul general al Fondului Proprietatea.

In urma acestei vanzari, lichiditatile detinute de Fondul Proprietatea, sub forma de depozite bancare si titluri de stat, au urcat la circa 500 milioane de euro.

Tranzactia a fost initiata de Grupul CEZ, in baza optiunii de cumparare de care beneficia conform contractului de privatizare al fostei Electrica Oltenia. Negocierile au durat mai mult de doua luni, timp in care oferta initiala a grupului ceh a fost imbunatatita cu circa 19% fata de cea initiala.

Semnarea contractului a avut loc miercuri, 23 septembrie, se mai spune in comunicat.

Fondul Proprietatea, ale carui active vor fi administrate de firma americana Franklin Templeton, a obtinut in primul semestru al anului un profit net de 167,86 milioane de lei, cu 47% mai mic decat in perioada similara din 2008. La finele lunii iunie, activele totale ale Fondului se ridicau la 11,11 miliarde de lei.