Central European Insurance Group (CIG), asigurator de viata infiintat in Ungaria in primavara lui 2008, a intrat pe piata romaneasca lansand joi seara CIG Romania Asigurari de Viata, care va functiona ca sucursala a companiei in baza dreptului de stabilire in conditiile in care Romania este membru UE. Ovidiu Dan, administratorul noului asigurator spune ca s-au investit 670.000 euro pana acum in deschiderea operatiunilor in Romania, iar pana la finele acestui an se vor investi inca 3,6 milioane de euro in deschiderea a 24 de agentii teritoriale.

"Sucursala infiintata aici nu are capital social. Pana la sfarsitul anului vom dezvolta in Romania 24 de agentii teritoriale, in care se vor investi 3,6 milioane euro. In prezent am deschis agentii in Satu Mare, in Cluj, in Targu Mures, in Sfantu Gheorghe, in Brasov, in Timisoara, in Pitesti, in Craiova, in Bucuresti (5 agentii), urmand sa deschidem in Ploiesti si Constanta. Urmatoarea perioada va insemna probabil Iasi si Bacau. Pana acum, nivelul investitiei pentru dezvoltarea in Romania a fost de 670.000 euro", a declarat Ovidiu Dan, administratorul si director de vanzari a sucursalei din Romania, CIG Romania Asigurari de Viata.

In trei luni de la demararea procedurilor de intrare pe piata locala, asiguratorul a strans 15 manageri de agentii si 101 agenti de vanzari, vanzand 126 de contracte pentru singurul produs lansat pana acum, Optim, o polita unit-linked, care se vinde in euro, valoarea primei medii fiind de 420 euro, conform declaratiilor oficialilor companiei. Pana la sfarsitul acestui an, Ovidiu Dan spune ca vrea ca forta de vanzari sa ajunga la 280 de agenti.

CIG - o firma in care, in Ungaria, angajatii si clientii sunt proprietari

CIG a fost infiintata in primavara lui 2008 in Ungaria de catre 43 de persoane fizice. Fara a da nume, reprezentantii companiei spun ca este vorba printre altii de un fost conducator al bancii centrale, un fost ministru de externe, un director al Cailor Ferate maghiare sau diferite persoane din politia din aceasta tara. Pe piata din Ungaria, achizitionarea produsului de asigurari, lansat si in Romania, permite si accesul la o parte din actiunile companiei maghiare.

"In cazul nostru pentru multe produse cautam un finantator. Angajatii si anumiti oameni de afaceri sunt proprietari in firma. Bazandu-ne pe ei, creste capitalul, iar mai tarziu cand vom avea suficiente resurse vom intra si pe bursa", a declarat Gyula Miko, membru al Consiliului de Administratie al CIG Ungaria.

Optiunea ar putea fi pusa la dispozitie in viitorul apropiat si in Romania.

"Va exista probabil in viitorul apropiat pentru clientii care achizitioneaza produsul unit-linked de la noi posibilitatea sa cumpere parti sociale la firma din Ungaria. In intrarea pe piata din Romania ne bazam pe notorietatea administratorilor de fonduri Pioneer Investments, Credit Suisse si Concorde, dar si pe pietele de capital pe care se plaseaza banii, in China si India, unde fondurile noastre au avut randamente atractive si performante notabile pentru satisfactia clientilor", a mais spus Ovidiu Dan.

CIG spera la afaceri de sase milioane de euro in 2010 si trecerea pe profit cel mai tarziu la inceput de 2011

In privinta obiectivelor pentru piata din Romania, CIG Asigurari de Viata si-a propus atingerea unor prime brute subscrise de 1,8 milioane de euro pana la finele lui 2009 si de 6 milioane de euro in 2010. Tot in 2010, dar in functie si de climatul economic, oficialii asiguratorului vor sa mai deschida inca 12 agentii in tara.

"Punctul zero de profit (break-even) este estimat pentru sfarsitul anului 2010 - inceputul anului 2011", a mai spus Ovidiu Dan.

Pentru CIG Ungaria, piata romaneasca este primul pas spre extinderea internationala. Gyula Miko spune ca peste un an se vrea extinderea in Bulgaria, urmand apoi Serbia si Ucraina.