BAE Systems a respins o intelegere amiabila in schimbul a 330 de milioane de euro, inaintata de organismul britanic anti-coruptie pentru a pune punct unei anchete vizand presupuse acte de coruptie comise de grupul de armament in strainatate, relateaza presa britanica, citata de AFP.

"Directorii BAE Systems au respins o intelegere amiabila in valoare de 300 milioane lire sterline, inaintata de Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie, dupa ce conducerea companiei a fost consiliata ca s-ar putea expune la actiuni civile in justitie pentru utilizarea nepotrivita a fondurilor actionarilor", sustine Sunday Times.

Potrivit Sunday Telegraph, Serious Fraud Office (SFO) ar fi evocat o amenda de 200 - 300 de milioane de lire, departe de suma pe care grupul britanic ar fi fost pregatit sa o plateasca - circa 20 de milioane de lire.

BAE Systems s-a aflat in centrul unui scandal si in Romania, in urma achizitionarii, de catre statul roman, a doua fregate, Regele Ferdinand şi Regina Maria, in 2003, sub guvernarea Adrian Nastase, in schimbul a 116 milioane lire sterline.

Recent, Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie a comunicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie că a fost întreruptă investigaţia declanşată faţă de persoanele suspectate în derularea contractelor privind vânzarea de către instituţii britanice către România, rezervându-şi dreptul de a redeschide cazul, potrivit Mediafax.

SFO a cerut procurorului general urmarirea BAE pentru coruptie

SFO anuntase joi ca i-a cerut procurorului general sa "urmareasca BAE Systems in legatura cu fapte de coruptie comise in strainatate". Decizia vine dupa o lunga ancheta asupra activitatilor grupului in Africa si in Europa de Est.

De atunci, grupul de armament s-a angajat in negocieri dificile cu SFO, pentru a evita un proces lung, al carui rezultat este incert.

Pe langa nivelul amenzii, cele doua parti ar trebui sa cada de acord si asupra termenilor de asumare a responsabilitatii, deoarece, sustine Sunday Telegraph, "a pleda vinovat la acuzatii de coruptie va penaliza capacitatea BAE de a obtine contracte in strainatate".

"Societatile care au facut acest lucru au fost excluse din contractele Uniunii Europene, iar SUA dispun si ele de puteri discretionare in acest sens", adauga cotidianul, avansand ideea ca solutia ar putea consta in plata amenzii, fara recunoasterea culpabilitatii, sistem practicat in America.

Potrivit Sunday Times si The Observer, directorii BAE ar fi dispusi sa recunoasca acuzatii mai usoare, precum delicte comise de agenti si de intermediari.