Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut cu 10,5% in primele opt luni ale anului, ca urmare a scaderii vanzarilor de carburanti si produse nealimentare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In august, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut cu 12,2% comparativ cu aceeasi luna din 2008, insa a crescut cu 1,5% fata de luna anterioara.

Scaderea cu 10,5% a afacerilor din comertul cu amanuntul din primele opt luni ale anului s-a datorat reducerii cu 20,4% a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate si a scaderii cu 10,1%, respectiv 3,8% a vanzarilor de produse nealimentare si de produse alimentare, bauturi si tutun.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a coborat cu 39,8%, scadere datorata in principal comertului cu autovehicule (-47,8%).

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri s-a diminuat cu 15,7%.

Comparativ cu august 2008, in cea de-a opta luna a anului volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a inregistrat o scadere cu 12,2%, ca urmare a reducerii inregistrate in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-19,4%), respectiv la vanzarea de produse nealimentare (-12,9%) si vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (-5,8%).

Vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut insa cu 1,5% in august comparativ cu luna anterioara. Acest avans s-a datorat cresterii cu 2,6% a volumului cifrei de afaceri din vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, in vreme ce comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 1,8% iar vanzarile de produse nealimentare au inregistrat o crestere de 0,6%.