Comisia Europeana a sanctionat cu amenzi totale in valoare de 67,64 milioane de euro sase companii ce produc echipamente electrice pentru formarea unui cartel si impartirea activitatii pe piata, se arata intr-un comunicat al CE. Cele sase companii sanctionate sunt ABB, Areva T&D, Alstom, Fuji Electrics, Hitachi si Toshiba, in vreme ce Siemens, care a participat la cartel, nu a fost amendata deoarece a dezvaluit existenta acestuia.

Astfel, intre 1999 si 2003, membrii cartelului s-au angajat ca cele trei companii japoneze sa nu vanda transformatoare electrice in Europa, iar companiile europene sa nu vanda acest tip de echipamente electrice pe piata nipona.

Amenda acordata ABB a fost majorata cu 50%, deoarece anterior a mai facut parte dintr-o intelegere similara. Comisia a mai luat in considerare in stabilirea amenzilor cooperarea de care au dat dovada Fuji, Hitachi si Areva in timpul investigatiei. Astfel, autoritatea de concurenta din UE a redus amenda Fuji cu 40%, iar cea acordata Areva si Hitachi, cu cate 18%.

Cea mai mare sanctiune, de 33,75 milioane de euro, a fost primita de compania elvetiana ABB, aceasta fiind urmata de Areva T&D din Franta, cu 13,53 milioane de euro, si grupul nipon Toshiba, cu 13,20 milioane de euro. Alstom (Franta) a fost amendata cu 2,97 milioane de euro, Hitachi (Japonia) cu 2,46 milioane de euro, iar Fuji (Japonia) cu 1,73 milioane de euro.