Administratia si sindicalistii au ajuns la un acord potrivit caruia somajul tehnic la CFR Marfa a fost prelungit cu alte trei luni, pana la sfarsitul anului, in asa fel incat activitatea companiei sa nu fie afectata, a declarat secretarul de stat din MTI, Gheorghe Popa, citat de NewsIn.

"Am ajuns la un acord cu sindicalistii, astfel ca somajul tehnic la CFR Marfa a fost prelungit cu trei luni, pana la sfarsitul acestui an. Unitatea a fost deja in somaj tehnic trei luni, iar fiecare angajat s-a aflat in medie 25 de zile somaj si, potrivit legii, mai poate face 15-16 zile de somaj tehnic", a precizat Gheorghe Popa.

Acesta a mentionat faptul ca, pana la sfarsitul anului, salariatii vor intra in somaj prin rotatie, astfel incit activitatea companiei sa nu fie afectata si ca masura va fi aplicata zonelor cu activitate scazuta.

"Potrivit legii, cei care se afla in somaj tehnic vor primi 75% din salariul de incadrare", a adaugat Gheorghe Popa.

La inceputul lunii iulie, circa 7.000 de salariati ai CFR Marfa au intrat in somaj tehnic, prin rotatie, acestia primind 75% din salariul de baza, corespunzator locului de munca detinut in momentul aplicarii masurii.

De asemenea, Calin Gratian a precizat la acel moment ca, dupa trei luni, se va reanaliza situatia economica.

Potrivit unui proiect de Ordonanta pregatit de MTI, 10.342 de angajati urmeaza sa fie concediati de la companiile din sectorul feroviar: 600 de la CFR SA, 1.032 de la CFR Calatori, 6.700 de la CFR Marfa, 236 la societatile Electrificare CFR, 23 la Intretinere mecanica a Caii Ferate, 44 la Tipografia Filaret, 38 la Societatea Informatica Feroviara, 15 la Sere si Pepiniere. Printre societatile propuse mai sunt CFR SCRL Brasov unde vor fi disponibilizate 221 de persoane, de la Voiaj CFR 89, de la CFR GEVARO alte 44 de persoane, 800 angajati de la CFR IRV si alti 500 de la societatea CFR IRLU.

Persoanele disponibilizate beneficiaza de o suma egala cu doua salarii medii nete pe economie, din data in care s-a efectuat concedierea, de indemnizatie de somaj si venit lunar de completare pe parcursul a 20-24 luni, in functie de vechime.