Chiar si in ipoteaza unei caderi a Guvernului, acordul cu FMI trebuie respectat cu sfintenie, altfel economia romaneasca risca sa se prabuseasca, avertizeaza reprezentantii mediului de afaceri si ai bancherilor, contactati de Hotnews.

"Leul oricum s-ar fi depreciat. Ca se va deprecia cu o luna mai devreme, ca urmare a presiunilor aparute, nu ar mai mira pe nimeni. Probabil vom asista la atacuri speculative, fiind o perioada propice pentru asa ceva, fara sa insemne ca aceste atacuri vor reusi", a declarat pentru Hotnews seful Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

Seful GEA mai spune ca riscurile ca actualul Acord semnat de autoritatile romane cu FMI sa nu fie dus pana la capat sunt minime. "Sper ca, indiferent de ce Guvern vom avea, sa se inteleaga ca Acordul este singurul program anti-criza al Romaniei si ca trebuie respectat si dus pana la capat", a mai spus Voinea.

Opinia lui e impartasita si de Matei Paun, seful BAC Investment, care spera in "intelegerea" pe care FMI o va arata Romaniei. "Veti vedea ca FMI va fi de data asta mult mai intelegator cu noi decat cu alte ocazii. Eu sper ca aceasta criza sa fie una izolata de mediul economic. Nu cred ca politicienii se vor juca cu tintele asumate cu Fondul. Probleme am avea daca aceasta criza politica ar afecta cheltuielile guvernamentale, care la randul lor ar afecta tinta de deficit bugetar... dar repet, sper ca toate aceste scenarii sa nu se petreaca", a spus Paun.

Contactati de Hotnews, oficialii FMI au refuzat sa comenteze ceea ce se petrece in plan politic, marginindu-se sa declare ca "in aceasta perioada foarte fierbinte nu dorim sa facem niciun comentariu", potrivit oficialilor institutiei internationale.

Surse apropiate actualului Guvern au spus pentru Hotnews ca o cadere a Guvernului ar putea duce la blocarea activitatii economice in sistemul bugetar pentru cateva saptamani, ingreunand indeplinirea tintelor asumate de Romania cu FMI. "Uitati-va la ceea ce s-a intamplat in Cehia, care a trecut prin asa ceva. Sindicatele si-au radicalizat solicitarile, investitorii straini si-au blocat in parte investitiile, iar presiunea valutara a fost foarte puternica", au spus sursele citate.

Hotnews a contactat si agentia de rating Moody`s, dar pana la aceasta ora nu am primit niciun raspuns.