Rusia pune la dispozitia Chinei baza sa de materii prime din Orientul Indepartat si din Siberia rasariteana. Acordul de colaborare pana in 2018 prevede exploatarea in comun a zacamintelor rusesti, dar unitatile de prelucrare si productie vor fi construite pe teritoriul Chinei, scrie Vedomosti, in timp ce RIA Novosti anunta ca Vladimir Putin si omologul sau chinez au semnat acorduri de intentii si contracte de 3,5 miliarde de dolari.

Programul de cooperare pe perioada 2009-2018 intre regiunile din Orientul Indepartat si Siberia rasariteana ale Rusiei si zonele din nord-estul Chinei a fost aprobat de presedintele Dmitri Medvedev si presedintele Hu Jintao la New York, la 23 septembrie.

Sunt prevazute 250 de proiecte comune-cheie, marea majoritate fiind axate pe exploatarea zacamintelor de carbune, minereu de fier, pietre pretioase, apatite si molibden. Partea chineza va construi fabrici de cupru, mobila, caramida si altele. In urmatorii zece ani, cooperarea cu China va fi structurata dupa principiul “materia noastra prima – tehnologia voastra”, constata directorul centrului pentru studii strategice, profesorul Aleksei Maslov, unul dintre cei mai buni specialisti rusi pe zona China.

“Problema nu este ca Rusia nu dispune de tehnologii – pur si simplu este mai ieftin sa le aplici in China decat in Orientul Indepartat, o zona practic salbatica si deocamdata destul de putin propice organizarii de productii inalt tehnologizate”, spune expertul.

Dezvoltarea regiunii este posibila numai pe seama investitiilor in energie si in exploatarea de minereuri. “Acolo nu pot fi puse la punct productii de masa, pentru ca nu exista suficienta forta de munca. In zona traiesc, in prezent 3,5 – 5 milioane de oameni, inclusiv femei, copii si batrani. Este dificil, in aceste conditii, sa gasesti 500.000 – 600.000 de oameni apti de munca”, subliniaza Maslov.

Or, partea chineza este dispusa sa compenseze deficitul de forta de munca, propunand infiintarea unor coridoare vamale speciale si simplificarea regimului de vize pentru cei care vor lucra in regiune.

Acorduri de 3,5 miliarde de dolari

Acorduri de intentii si contracte de 3,5 miliarde de dolari au fost semnate in cadrul forumului economic ruso-chinez, a anuntat vicepremierul rus, Aleksandr Jukov, citat de RIA Novosti. Potrivit afirmatiilor sale, cele mai mari contracte au fost acordurile de creditare dintre VEB si Banca de stat a Chinei, in valoare de 500 milioane dolari, precum si dintre VTB si Banca agricola a Chinei, in valoare tot de 500 milioane dolari.

Acordurile semnate vizeaza, de asemenea, domenii precum constructiile, crearea pe teritoriul Rusiei a unei retele de drumuri, cai ferate si intreprinderi, scrie RIA Novosti.