Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) propune prelungirea impozitarii speciale a IMM-urilor cu 3% si in 2010, a declarat marti Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, citat de NewsIn. Acesta a mai precizat ca, in afara acestei propuneri, CNIPMMR a elaborat alte 26 de masuri prioritare pentru contracararea efectelor crizei economice.

"Termenul prevazut in lege expira la sfarsitul lui 2009. Propunem prelungirea impozitarii speciale a IMM-urilor cu 3% si in 2010", a spus Ovidiu Nicolescu.

De asemenea, acesta a precizat ca, in afara acestei propuneri, Consiliul a elaborat alte 26 de masuri prioritare pentru contracararea efectelor crizei economice. Printre cele mai importante masuri propuse de CNIPMMR se numara reglementarea in regim de urgenta a extinderii masurilor adoptate prin Legea privind comercializarea produselor alimentare, privind protectia impotriva intelegerilor si practicilor anticoncurentiale, si accelerarea platilor comerciantilor catre toate IMM-urile furnizoare din industria usoara, mobila sau produse chimice.

Totodata, Consiliul propune reducerea cu 3-4 puncte procentuale a contributiilor sociale si cu minimum 50% a impozitului pe cladiri si teren, raportat la scaderea valorii de piata a acestora. O alta propunere se refera la elaborarea unui plan national de actiuni cu privire la implementarea Small Business Act, adoptat de Uniunea Europeana in decembrie 2008.

CNIPMMR a propus si reducerea dobanzilor si penalitatilor de intarziere pentru impozite si contributii la fondurile de asigurari sociale de la 1% la 0,05% pe zi, precum si la modificarea OUG pentru amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei economico-financiare, in sensul eliminarii garantiilor impuse pentru amanarea platii obligatiilor fiscale pentru sumele respective si diminuarii cu 50% a penalitatilor pe perioada amanarii aprobate.