Reprezentantii mediului de afaceri chestionati de Hotnews.ro recomanda viitorului Guvern sa renunte la blandetea cu care trateaza bugetarii, sa taie fara mila din cheltuieli, sa reduca fiscalitatea in anumite zone, sa flexibilizeze piata muncii, sa negocieze mai strans cu FMI si sa renunte la atragerea banilor la buget din cresterea preturilor la utilitati, pe segmentul pe care Statul detine monopol.

  • Opriti cresterile de preturi la utilitati

Ioan Niculae, Interagro: "Trebuie stabilizata economia, nu ingropata si mai tare. Prima masura trebuie sa fie stoparea cresterilor de preturi la utilitati. Astea ne baga in pamant pe noi. In mod normal, ar trebui ca pe vreme de criza aceste prerui sa fie duse in jos, sa fie ieftinite. Romania este singura tara din lume care, in baza monopolului pe care il detine, le-a scumpit. Trebuie tratat cu mult mai mare atentie tot ce e pret de monopol". Ideea a mai fost adusa in discutie si de Sorin Minea (Angst), Matei Paun (BAC Investment) si altii.

  • Reduceti fiscalitatea, chiar daca e greu 

Mihai Visan (Asociatia Romana a Carnii): "O reducere a TVA (in special la anumite alimente de baza, dar se pot angaja discutii si in alte domenii) sau coborarea unor impozite directe ar avea ca prim efect cresterea consumului, care ar stimula productia, cu toate efectele de pe piata muncii, a exporturilor si a increderii intr-un mediu economic sanatos". Solutia a mai fost adusa in discutie de reprezentanti din zona industriei bunurilor de larg consum.

  • Taiati fara mila cheltuielile cu bugetarii

Bogdan Baltazar, consultant financiar si fost presedinte de banca: "Asta trebuie sa fie prima masura a viitorului Guvern. Sa taie fara mila, e treaba lor cum, dar sa taie 20 la suta din cheltuieli, fara sa stea pe ganduri. Ca ii trimite 15 zile sau 10 zile acasa, ca taie din organigrame, din salarii, aici se poate discuta. Dar taiatul acestor cheltuieli e prioritatea prioritatilor. Dupa aceea, discutam despre legea pensiilor, care trebuie trecuta rapid prin Parlament si celelalte angajamente". Solutia a mai fost propusa de aproape toti cei chestionati de Hotnews.

  • Respectati angajamentele cu FMI si reganditi fiscalitatea

Bancheri: "Trebuie sa stinga micile incendii si nu are vreme de fundamentat strategii. Pe termen scurt are de respectat conditiile din acordul cu FMI, fara de care suntem intr-un real pericol. Pe termen mediu, trebuie recladit un intreg sistem fiscal care functioneaza doar in momente de liniste si pace. Cand e criza, intra si el in criza. Trebuie scoasa la lumina economia neagra, iar asta nu poti sa o faci fara anumite facilitati fiscale. La toate portofoliile au de facut reforme consistente. Dar asta cere timp si viitorul Guvern nu dispune de el. Asa ca ii recomand sa respecte intelegerile cu FMI. E nevoie si pentru asta de performanta, la cum arata economia.

Invitam cititorii Hotnews.ro sa isi exprime opiniile cu privire la principalele masuri pe care le are de luat viitorul Guvern.