INS: Managerii prognozeaza reducerea activitatii in toate sectoarele economice. Numarul de salariati va continua sa se reduca

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 28 octombrie 2009, 11:54 Economie | Companii

Activitatea din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va inregistra o scadere moderata in perioada octombrie - decembrie comparativ cu cele trei luni anterioare, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati se va reduce in toate sectoarele economice.

Managerii din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele luni o scadere moderata a volumului productiei. Un trend descendent se estimeaza si pentru numarul de salariati. Pentru unele dintre activitati, respectiv metalurgie, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, prelucrarea lemnului , se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total.

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarea perioada.

In constructii, in urmatoarele luni se va inregistra de scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi. De asemenea, managerii estimeaza o reducere a numarului de salariati, atat per total, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora.

In luna octombrie, managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni. Volumul total al vanzarilor de marfuri cat si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea o tendinta de scadere moderata.

Managerii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, un trend descendent al numarului de salariati din acest sector, dar si o crestere moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul.

Cererea de servicii va continua sa scada moderat si in perioada urmatoare, conform estimarilor managerilor din acest sector. Si in sectorul de servicii se estimeaza o scadere a numarului de salariati in urmatoarele trei luni, aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mijlocii (50-249 salariati).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate.

Rezultatele INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.


Citeste mai multe despre   
Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

477 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică