Compania petroliera Lukoil Romania, membra a grupului LukOil din Rusia, a avut in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 932 milioane de dolari, in scadere cu aproape 50% fata de valoarea din perioada similara a anului trecut, de 1,7 miliarde de dolari, potrivit NewsIn. Totodata, profitul inainte de taxe, impozite, depreciere si amortizari (EBITDA) a scazut la 47,4 milioane de dolari, de la 62 milioane de dolari.

"Aceste rezultate au fost din cauza scaderii pretului barilului de petrol", a declarat Constantin Tampiza, directorul general al LukOil Romania, in cadrul unei conferinte de presa.

El a mai precizat ca in primele noua luni vanzarile de carburant ale companiei au scazut cu 10%, iar in statii vanzarile s-au redus cu 5%, la 570.000 tone. "Cea mai proasta perioada la vanzarile de carburant a fost in primul trimestru", a afirmat directorul general al LukOil Romania. Acesta a mai spus totodata ca se teme de un curs al euro la 4,5 lei, considerand ca "vom intra in anul viitor cu acest curs valutar".

Constantin Tampiza a subliniat faptul ca a elaborat mai multe masuri pentru reducerea cheltuielilor, in perioada de criza, fara a disponibiliza personalul si fara a fi afectate salariile angajatilor. "Am redus cheltuielile administrative, pe IT, pe servicii care azi nu se implementeaza (la tehnologie, de exemplu), costurile cu deplasarile, cele de protocol si de publicitate", a explicat Tampiza.

LukOil Romania a inchiriat in acest an 11 statii de la micii benzinari.

Compania are o retea de 310 statii de distributie si zece depozite de produse petroliere. Cifra de afaceri a companiei in 2008 s-a ridicat la 2,13 miliarde de dolari, iar EBITDA la 81,6 milioane de dolari.