Investitiile straine directe s-au ridicat la 9,49 miliarde euro in 2008

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 2 noiembrie 2009, 15:43 Economie | Companii

Investitiile straine directe nete s-au ridicat anul trecut la 9,49 miliarde de euro, ceea ce face ca soldul investitiilor straine directe sa ajunga la finele lui 2008 la 48,79 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat comun al Bancii Nationale a Romaniei si Institutului National de Statistica (INS). Soldul final al investitiilor straine directe este cu 14% mai mare decat cel de la finele anului 2007.

Din valoarea investitiilor realizate anul trecut, 4,87 miliarde de euro au reprezentat participatii la capital, iar creditele primite de la investitorii straini au fost de 4,62 miliarde de euro, adica 48,7% din total.

Din punct de vedere al orientarii investitorilor straini spre ramuri economice, investitiile au vizat industria prelucratoare (31,3% din soldul investitiilor), cele mai atractive sectoare in cadrul acestei ramuri fiind metalurgia (6,9% din total), industria alimentara, a bauturilor si tutunului (4,6%), prelucrarea titeiului, produse chimice, cauciuc si mase plastice (4,3%), industria mijloacelor de transport (4%) si ciment, sticla, ceramice (3,6%). Alte activitati care au atras investitii importante sunt intermedierile financiare si asigurarile, care cuprind activitatea bancara, a institutiilor financiare nebancare si de asigurari (20,5%), constructii si tranzactii imobiliare (12,6%), comert (12,4%), tehnologia informatiei si comunicatii (6,7%).

Imobilizarile corporale si necorporale, cu un sold la finele anului 2008 in valoare de 22,04 miliarde de euro, reprezinta 45% din totalul investitiilor straine, "inducand un grad semnificativ de durabilitate al investitiei straine directe", se arata in comunicat.

Din punct de vedere teritorial, se observa ca investitiile straine au fost orientate cu precadere spre regiunea Bucuresti-Ilfov (62,7%), fiind urmata de regiunea Centru (8,3%), regiunea Sud-Est (7,3%), regiunea Sud (7%) si regiunea Vest (5,4%). Regiunea Nord-Est este cea mai putin atractiva pentru investitorii straini, doar 2,3% din fluxul investitiilor fiind indreptat spre aceasta regiune.

Austria se mentine pe primul loc in functie de ponderea detinuta in soldul investitiilor straine, cu 18,8%, in scadere de la 21,4% in 2007. Aceasta este urmata de Olanda (17,2%, fata de 16,3% in 2007), Germania (15,4%, in crestere fata de 11,7% in 2007), Franta (8,8% - pondere similara celei din 2007) si Italia (7,3% fata de 6,1% in 2007), aceasta inlocuind Grecia in ierarhia primelor cinci tari de origine a investitiilor straine directe in Romania.

"Activitatea intreprinderilor investitie straina directa, in ansamblul ei, are un impact pozitiv asupra balantei comerciale a Romaniei, contributia la exporturi fiind de 73,0%, in timp ce la importuri este de 62,6%", se arata in comunicat.

In aceasta analiza, BNR si INS au cercetat exhaustiv 6.473 intreprinderi investitie straina directa, cuprinzand intreprinderile cu cel putin 20 de salariati (6.242 de unitati), toate institutiile de credit cu capital strain (40 de unitati), toate societatile comerciale de asigurari cu capital strain (34 de unitati), precum si intreprinderile considerate atipice (toate intreprinderile investitie straina directa care au cifra de afaceri sau capitalul social de cel putin 30 milioane de lei (157 de unitati).

Multimea de intreprinderi investitie straina directa care nu a fost cuprinsa in cercetarea statistica exhaustiva (circa 36.900) este reprezentata de esantionul format din 1.050 de unitati. Volumul total de unitati cercetate (exhaustiv plus esantion) a fost astfel de 7.523.

Gradul de eroare al rezultatelor cercetarii statistice privind investitiile straine directe in Romania la 31 decembrie 2008 (fluxuri si solduri) este de +/-3%, fiind garantat cu o probabilitate de 97%.


Citeste mai multe despre   












Articol sustinut de BRD Groupe Société Générale

Atelier de idei. Cum te ajuta tehnologia sa-ti faci mai mult timp pentru tine si planurile tale

Munca multa, stres, ore peste program, termene limita, sedinte lungi. Uneori, asa arata ziua de lucru a multora dintre noi. Din acest motiv e foarte important sa investesti in lucruri care te pot ajuta sa iti folosesti mai bine timpul petrecut la birou. Sa lucrezi mai bine, mai usor si mai repede poate insemna mai mult timp pentru tine si pentru cei dragi. Iti propunem, asadar, cinci directii care te pot ajuta pe plan profesional si personal.

386 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi