Miliardarul american Warren Buffett vrea sa preia, prin intermediului fondului de investitii Berkshire Hathaway, controlul total asupra companiei feroviare Burlington Northern, achizitionand si restul de 77,4% din actiunile pe care nu le detine inca, in schimbul unei tranzactii record de 44 miliarde dolari, anunta AFP.

"Prosperitatea viitorului tarii noastre depinde de existenta unui sistem feroviar eficient si in buna stare de functionare", afirma Buffett, intr-un comunicat de presa, subliniind ca operatiunea "mizeaza totul pe viitorul economic al Statelor Unite".

"Iubesc acest gen de pariuri", adauga el.

Berkshire Hathaway ofera 100 de dolari in actiunile fondului de investitii si in dolari pentru a cumpara actiunile pe care nu le detine inca la grupul feroviar Burlington Northern Santa Fe (BNSF).

Burlington Northern Santa Fe detine 390 de retele de cai ferate si are o istorie de 150 de ani.

Suma oferita reprezinta o prima de peste 31% fata de inchiderea de luni seara. Holdingul financiar detinut de Buffett va prelua, in acest fel, si datorii de 10 miliarde de dolari.

Cu o retea de circa 51.000 de kilometri de cai ferate, amplasate in principal in MidWest, dar si de-a lungul sudului si vestului Statelor Unite, BNSF reprezinta unul dintre cele mai mari sisteme feroviare ale tarii, alaturi de Union Pacific Railroad.

Compania cu cartierul general la Fort Worth (Texas) are 40.000 de angajati si 6.700 de locomotive.