Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) functioneaza conform standardelor europene, potrivit unui comunicat al institutiei, care vine dupa ce, in urma cu doua zile, Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) arata ca revenirea ONRC la CCIR va duce la reducerea birocratiei si eliminarea oricarei posibilitati de fraudare a datelor inscrise. ONRC mentioneaza ca modul sau de organizare si procedurile de inregistrare sunt stabilite in conformitate cu prevederile legale nationale si standardele internationale in materie.

Registrul Comertului arata ca perioada de inregistrare a firmelor s-a redus de la 20 de zile, cat era in 2002 la preluarea Registrului de la Camerele de Comert, la trei zile pentru inmatriculari si cinci zile pentru mentiuni.

Institutia mai precizeaza ca datele cuprinse in cererile de inregistrare si in documentele depuse in sustinerea cererii sunt inregistrate in registrul comertului potrivit legii, pentru legalitatea, autenticitatea si exactitatea acestora raspunzand persoanele care solicita inregistrarea. "Nivelul de pregatire profesionala a angajatilor Registrului este ridicat, acestia constientizand responsabilitatea activitatilor pe care le desfasoara, iar statisticile furnizate de autoritatile judiciare nu indica aspecte de risc", se arata in comunicat.

De asemenea, ONRC arata ca in momentul de fata, informatiile solicitate, certificatele constatatoare si copiile certificate, dupa caz, se elibereaza pe loc, iar in viitor serviciile oferite se vor imbunatati prin implementarea unui proiect on-line.

"In concluzie apreciem ca si in prezent legatura dintre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si mediul de afaceri din Romania exista si nu a fost perturbata de administrarea realizata de MJLC cu privire la ONRC, deoarece intre MJLC si CCIR este incheiat un Protocol care permite acesteia din urma accesul gratuit la baza de date a Registrului", se mai precizeaza in comunicat.

ONG-urile potesteaza fata de trecerea Registrului Comertului la CCIR si cer sesizarea Curtii Constitutionale

Mai multe organizatii neguvernamentale protesteaza fata de aprobarea propunerii legislative prin care Oficiul National al Registrului Comertului trece de la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti in administrarea Camerelor de Comert, apreciind ca aceasta nu incalca numai normele constitutionale, ci si directivele europene in materie.

Transparency International Romania, Agentia de Monitorizare a Presei – Active Watch, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie arata intr-un comunicat comun ca, pe langa disfunctiile pe care aceasta noua stare de fapt le-ar putea genera in implementarea normelor privind societatile comerciale la nivel national, propunerea legislativa poate pune Romania in situatia de a nu respecta aquis-ul comunitar in materie, generand efecte relevante pentru piata unica europeana.

"Una dintre cele mai grave consecinte in aceasta privinta este concesionarea unui serviciu public de interes general in administrarea unor entitati neguvernamentale cum sunt camerele de comert, fara a se lua in calcul efectele colaterale generate de acest transfer. In acest sens, pe langa incalcarea directivelor europene privind datele publice si imposibilitatea transferului monopolului public asupra acestora, propunerea legislativa face abstractie de necesitatea asigurarii principiilor specifice achizitiilor publice de servicii – transparenta, egalitatea de tratament si proportionalitatea – ducand in acelasi timp si la blocarea sau ingreunarea mecanismelor de control a activitatilor ce tin de serviciile publice cesionate", arata cele cinci ONG-uri.

Ele sustin ca in aceasta situatie nu numai activitatea de verificare si control a implementarii directivelor comunitare ce revine Ministerul Justitie si Libertatilor Cetatenesti este pusa in dificultate, ci si cea a judecatorilor delegati afectand, pe cale de consecinta, functionarea autoritatii judecatoresti si implicit, statul de drept.

Potrivit acestora, judecatorul delegat, potrivit legislatiei in vigoare, nu poate functiona decat pe langa o institutie publica si in nici un caz pe langa o institutie de drept privat, fie aceasta si de interes public. Blocarea activitatii acestuia poate duce la efecte negative in verificarea operatiunilor de inregistrare a operatorilor comerciali, indulcind climatul de intoleranta fata de probleme extrem de sensibile precum coruptia si frauda ce afecteaza interesele financiare ale Romaniei si ale UE.

"Mai mult decat atat, propunerea legislativa recent adoptata de catre plenul Camerei Deputatilor nu respecta standardele minime de transparenta decizionala, in identificarea nevoilor de reglementare ignorandu-se consultarile publice la nivelul factorilor relevanti (mediu de afaceri, societatea civila, MJLC, ONRC insusi). Graba cu care s-a trecut peste procedura de transparenta decizionala, dar si peste raportul de respingere al Comisiei juridice de numiri, disciplina, imunitati si validari, avizul negativ al Comisiei economice si respingerea proiectului de catre Senat in 13 octombrie 2009, pune de aceea sub semnul suspiciunii aceasta adoptare favorizata de oportunitatea noii majoritati parlamentare din Camera deputatilor", se mai arata in comunicat.

Organizatiile cer Avocatului Poporului atacarea acestei propuneri legislative la Curtea Constitutionala, intrucat incalca flagrant normele europene in materie de libera informatie, precum si prevederile Constitutiei privind functionarea autoritatii judecatoresti si imposibilitatea concesionarii atributiilor de autoritate publica.

Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri ca nu va promulga legea care prevede trecerea Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in subordinea Camerei de Comert a Romaniei.

Aceasta lege a fost votata marti in Parlament, starnind atat protestul Ministerului Justitiei - care a acuzat ilegalitatea sa, cat si nemultumirea mediului de afaceri.