Cea mai mare companie aeriana japoneza, Japan Airlines (JAL), a anuntat luni ca 71 dintre directorii sai de la cel mai inalt nivel nu-si vor primi salariile in luna decembrie. Scopul acestei masuri este de a-i face partasi la eforturile de restructurare a grupului, care traverseaza grave dificultati financiare, informeaza AFP.

Aceasta masura se va aplica in cazul directorului executiv Haruka Nishimatsu si in cazul a 70 de "mari directori" ai companiei, a anuntat un purtator de cuvant al Japan Airlines. Grupul are in vedere si taierea primelor traditionale de iarna, pentru 17.000 dintre angajatii sai. "Trebuie sa facem eforturi sa reducem costurile, pentru ca am cerut bani publici", a explicat purtatorul de cuvant.

JAL, cea mai mare companie aeriana din Asia, a suferit pierderi importante si a inregistrat o datorie gigant. In prezent, grupul a elaborat un plan de restructurare, sub supravegherea guvernului nipon, potrivit caruia trebuie sa renunte la mii de locuri de munca si sa elimine rutele nerentabile.

Patronii japonezi, care in cea mai mare parte au dat exemplu si si-au redus sau chiar eliminat salariile sau au facut alte sacrificii personale in timpul crizei financiare, au scapat de controversele care au acaparat in aceasta perioada Occidentul - in ceea ce priveste salariile excesive ale liderilor. Directorul executiv al JAL, Haruka Nishimatsu, este cunoscut pentru faptul ca se duce la lucru cu transportul in comun si ia masa la cantina angajatilor.