Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut in primele noua luni ale anului cu 10,7%, ca urmare a diminuarii vanzarilor de carburanti si produse nealimentare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In septembrie, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut cu 11,8% comparativ cu aceeasi luna din 2008 si cu 1,4% fata de luna anterioara.

Scaderea cu 10,7% a afacerilor din comertul cu amanuntul din primele noua luni ale anului s-a datorat reducerii cu 20,4% a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate si a scaderii cu 10,1%, respectiv 4,2% a vanzarilor de produse nealimentare si de produse alimentare, bauturi si tutun.

Comparativ cu perioada similara din 2008, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, s-a redus cu 40,0%, scadere datorata in principal comertului cu autovehicule (-47,8%).

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, volumul cifrei de afaceri a scǎzut cu 15,8%.

Comparativ cu septembrie 2008, in cea de-a noua luna a anului volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a inregistrat o scadere cu 11,8%, ca urmare a reducerii inregistrate in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-20,5%), respectiv la vanzarea de produse nealimentare (-10,0%) si vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (-7,7%).

Vanzarile din comertul cu amanuntul au scazut insa cu 1,4% in septembrie comparativ cu luna anterioara. Acest declin s-a datorat reducerii cu 5,9% a volumului cifrei de afaceri din vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun si cu 4,8% a cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate. In acelasi timp, vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 4,3%.