Petrom a raportat, in primele noua luni ale anului, un profit net de 1,54 miliarde de lei (echivalentul a 364 de milioane de euro), ceea ce reprezinta o scadere cu 33% fata de rezultatul din perioada similara a anului trecut, in contextul in care afacerile s-au comprimat cu 27%, arata raportul financiar remis marti Bursei si citat de NewsIn. In schimb, profitul net inregistrat pe al treilea trimestru a fost de 615 milioane de lei, in scadere cu doar 2% fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului 2008.

Performanta peste asteptari din cel de-al treilea trimestru a fost sustinuta de cresterea cu 10% a nivelului EBIT (profitul inainte de dobanzi si impozite). Potrivit comunicatului transmis marti Bursei, rezultatul din trimestrul III a fost influentat in mod negativ de pretul mai mic la titei si de rezultatul financiar mai slab, dar nivelul imbunatatit al EBIT (profitul inainte de dobanzi si impozite) a contrablansat situatia.

  • "In ciuda conditiilor economice nefavorabile, in trimestrul al treilea am inregistrat rezultate bune, sustinute de efectele raspunsului prompt la deteriorarea mediului: instrumente pentru acoperirea riscului pretului la titei in 2009, ajustarea costurilor si a operatiunilor, precum si asigurarea finantarii pentru proiectele cheie", a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Pe de alta parte, veniturile totale s-au diminuat cu 29% in primele trei trimestre, la 10,68 miliarde lei (2,52 miliarde euro), comparativ cu incasarile din perioada similara a anului trecut, de 15,08 miliarde lei. In schimb, compania si-a redus cheltuielile cu 27%, de la 12,23 miliarde lei, la 8,94 miliarde lei (2,11 miliarde euro).

De asemenea, investitiile s-au redus cu 42% in primele noua luni, de la 4,64 miliarde lei, pana la 2,71 miliarde lei (641 milioane euro).

In trimestrul al treilea, cifra de afaceri a Petrom s-a majorat cu 22% in al treilea trimestru, pana la 3,53 miliarde lei, de la 2,89 miliarde lei, cat era la sfarsitul trimestrului doi. Afacerile in trimestrul al treilea au fost cu 25% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Grupul austriac OMV, actional majoritar al Petrom, a afisat in al treilea trimestru un profit net de 362 milioane euro, in scadere cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut, rezultatele fiind afectate de scaderea masiva a pretului petrolului, arata un comunicat al companiei.