In urma unei actiuni deschise in instanta de Societatea Academica din Romania, Tribunalul Bucuresti a decis sa oblige ANRM sa faca publice date legate de contractele de explorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negre, incheiate cu compania SNP Petrom (preluata de OMV). ANRM poate face recurs la decizia Tribunalului.

"Tribunalul Bucuresti a decis in data de 9 noiembrie 2009 sa oblige Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) sa faca publice date legate de contractele de explorare / exploatare in platforma continentala a Marii Negre, incheiate cu compania SNP Petrom (preluata de OMV). Pana acum ANRM a refuzat sistematic sa prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice", se arata in comunicatul SAR.

Magistratii au decis ca ANRM sa furnizeze reclamantei informatiile solicitate prin cererea in termen de 10 zile de la ramanerea irevocabila a prezentei sentinte. Procesul este la prima instanta si exista posibilitatea ca ANRM sa faca recurs si sa conteste solutia magistratilor.

Aceasta a fost prima actiune in instanta care a ajuns la termen, dintre cele sase initiate de SAR in cadrul unui proiect destinat sa creeze precedente in justitie pe dosare mari si sensibile de achizitii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat in mod abuziv.

In afara de ANRM, SAR a mai deschis actiuni in instanta pentru urmatoarele contracte si institutii publice:

• AVAS: contractul de privatizare cu Ford;

• Metrorex: contract pentru spatii publicitare in metrou;

• Eximbank: contract achizitie servicii de publicitate si promovare;

• Primaria Sector 1: contract cu Romprest;

• Primaria Constanta: opt contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si intretinerea domeniului public.

"In nici unul din aceste cazuri nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice", se mai arata in comunicatul SAR.