Scaderea exporturilor va continua cel mai probabil si in primul semestru din 2010, urmand ca situatia sa se stabilizeze in a doua parte a anului, daca pietele din vestul Europei se vor redresa, a declarat, marti, Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

"Suntem departe de a fi trecut varful de criza in ceea ce priveste exporturile. In primul semestru din 2010 nu sunt semne de revenire. Daca Europa Occidentala isi va reveni, probabil ca in al doilea semestr vom avea o stabilitate a exporturilor si apoi sa trecem pe crestere", a spus Mihai Ionescu.

Totodata, Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, a precizat ca economia nu se va putea baza pe exporturi pentru iesirea din criza, avand in vedere ca pentru anul 2009 se estimeaza o scadere a comertului global cu 12,2%.

"Estimarile arata ca scaderea economiei globale va fi cuprinsa intre 1,4% si 1,8%, insa scaderea comertului global va fi de 12,2% in 2009. Aceasta inseamna ca in anul 2010 comertul global nu va avea sanse de revenire semnificative, iar modelul nostru de a ne baza revenirea economica pe export nu va sta in picioare, ceea ce inseamna ca va trebui sa ne bazam pe surse interne si alte mijloace pentru cresterea economica", a declarat consilierul premierului.

Reprezentantul ANEIR a aratat ca o treime din cele 21.800 de firme exportatoare au disparut de pe piata externa in prima parte a acestui an. Mihai Ionescu a mai amintit ca in primele noua luni exporturile au scazut cu 18,3%, la 21,18 miliarde de euro, iar importurile cu 35,9%, la 43,9 miliarde de euro si a estimat ca in acest an exporturile se vor reduce cu 20%, iar importurile cu 35%.

El a spus ca, pe langa scaderea cererii pe piata externa, exportatorii se confrunta cu probleme precum rambursarile de TVA, onorarea restantelor facturilor ajunse la plata, accesul dificil la finantare.

Ionescu a adaugat insa ca exportatorii au beneficiat de o ancora, si anume cursul de schimb. "Am avut o intelegere tacita cu BNR pentru a mentine cursul de schimb in intervalul 4,1-4,3 lei pentru un euro, pentru stimularea exporturilor, dar fara a afecta populatia", a spus Mihai Ionescu.

Andreea Vass a aratat ca masurile guvernamentale pentru diminuarea efectelor crizei financiare vor avea efect in 2010. Printre aceste masuri, Vass a amintit accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene, neimpozitarea profitului reinvestit, sustinerea productiei penntru export prin garantii si contragarantii, extinderea programului Rabla.

Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 61,4% in primele noua luni ale acestui an, la 6,93 miliarde de euro, de la 17,97 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In perioada mentionata, exporturile au scazut cu 18,3%, pana la 21,18 miliarde de euro, iar importurile s-au diminuat cu 36%, la 28,11 miliarde de euro.