Un tribunal din Florida a obligat compania Philip Morris sa plateasca aproape 300 de milioane de dolari unei foste fumatoare, cea mai mare amenda intr-un astfel de caz, relateaza AFP. Juriul a obligat compania sa plateasca pagube totale de 299 de milioane de dolari catre Cindy Naugle, o fosta fumatoare care sufera de o forma grava de emfizema pulmonara.

"Cindy si-a recunoscut greseala in fata juriului. Insa Phillip Morris a refuzat sa accepte oprice fel de responsabilitate in imbolnavirea femeii, chiar daca ea a fost o fumatoare inraita timp de 25 de ani", a declarat avocatul Robert Kelley.

Producatorul american a respins decizia juriului, afirmand ca despagubirile acordate "sunt excesive si o incalcare evidenta a legii constitutionale si statale".

Avocatul Murray Garnick, care reprezinta compania de tutun, a spus ca hotararea juriului a fost "rezultatul mai multor decizii eronate din partea judecatorului, care a ingaduit juriului sa asculte marturisiri care n-au avut deloc de-a face cu acest caz".

Cazul lui Naugle a fost unul din miile de cazuri despre care Curtea Suprema a decis, in 2006, ca pot fi depuse individual. Phillip Morris afirma ca in prezent exista circa 4.000 de cazuri similare in tribunale federale.

Naugle, care are 61 de ani, a renuntat la fumat in 1993. Ea a fost afectata de mai multe boli pulmonare iar in prezent nu se mai poate deplasa cativa pasi fara sa-si piarda rasuflarea.

In luna martie a acestui an, Philip Morris a fost obligata sa plateasca vaduvei unui fumator 145 de milioane de dolari, dupa un proces care a durat 10 ani.

Nota redactiei: Multumim cititorului adrian_r5 pentru ca a sesizat eroarea: Naugle a renuntat la fumat in 1993 si nu in 1963, cum aparea initial.