Contractele preferentiale, liberalizarea formala, barierele nejustificate la intrarea pe piata, intelegerile intre agentii economici si transparenta redusa sunt doar cateva din practicile anticoncurentiale intalnite in multe sectoare economice.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a discutat online cu cititorii despre masurile care trebuie luate in vederea asigurarii unui mediu concurential corect.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Consiliului Concurentei:

  • Monitorizam activitatea asociatiilor profesionale. Este o zona de preocupare si pentru noi si pentru Comisia Europeana.
  • Comisia Europeana a deschis o investigatie impotriva Romaniei pe piata energetica. Noi intentionam sa lansam propria investigatie care ne va ajuta sa si culegem date pentru a evalua aceste procese de concentrare.
  • Ceea ce ne cere legea este sa nu se consolideze o pozitie dominanta, cu exceptia cazului in care o astfel de concentrare economica ar fi benefica pentru consumator. Din acest punct de vedere este preferabil sa avem doua companii si nu una.
  • Exista o tendinta, mai ales in situatii dificile, de a fi milosi. Si eu si colegii mei ne propunem sa fim mai stricti in viitor.
  • Cele mai periculoase monopoluri sunt cele create de stat, protejate de legislatie. In astfel de situatii, noi cerem schimbarea acestor legislatii.
  • As vrea ca la inceputul anului viitor sa avem intalniri cu asociatiile oamenilor de afaceri, cu firmele de avocatura pentru a vedea daca nu putem face mai business-friendly procedurile legate de notificarea concentrarilor economice.
  • In medie investigatiile noastre dureaza 26 de luni, fata de o medie a CE de 18 luni. Imi propun sa reducem aceasta durata medie spre nivelul CE. Am reorganizat echipele de investigatii in cazurile in care investigatiile durau 4-5 ani. Intentionam sa finalizam aceste investigatii intarziate in cursul anului viitor.

Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.

Semnale privind nerespectarea principiilor concurentei apar in multe domenii sensibile, precum: sectorul energetic, sectorul bancar, sectorul farmaceutic si sectorul telecomunicatiilor.

In ceea ce priveste sectorul energetic, Consiliul Concurentei considera ca infiintarea unor companii mamut in sectorul energetic poate determina dobandirea unor pozitii dominante pe piata corelat cu oportunitatea de crestere a preturilor. Guvernul a demarat, recent, procedurile de reorganizare care inseamna comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant: Electra si Energetica. In timp ce actuala putere doreste infiintarea a doua societati mamut, PNL si PSD au lansat ideea crearii unei singure companii care sa gestioneze toate resursele energetice.

Conform prevederilor legale, operatiunile de concentrare economica sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal.

De asemenea, Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind posibile intelegeri pe piata comercializarii produselor preplatite de telefonie mobila. Prima investigatie, venita in urma unei plangeri, vizeaza o posibila intelegere intre Orange si distribuitorii acesteia de a nu vinde catre anumiti agenti economici. Cea de-a doua, lansata din oficiu de autoritate, vizeaza posibile practici anticoncurentiale prin stabilirea preturilor de revanzare si intelegeri intre agentii economici implicati pe intreg lantul de distributie al Orange, Vodafone si Cosmote.

In sectorul farmaceutic, Consiliul Concurentei a declanşat, in urma cu doua luni, investigatii noi privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare pe piata distributiei angro de medicamente. Potrivit unui raport al Consiliului Concurentei si Societatii Academice din Romania, expertii au constatat o tendinta in randul unor farmacii de a vinde medicamente fara prescriptie medicala, utilizarea unor "autorizatii" pentru participarea la licitatii si riscul realizarii unor intelegeri pe verticala, care duc la crearea unor carteluri pe piata.

In sectorul bancar, Consiliul Concurentei are in derulare din octombrie 2008 o investigatie în ceea ce priveşte o posibila întelegere privind stabilirea nivelului dobânzilor. De asemenea, Consiliul Concurentei considera ca în sectorul bancar, o problema pot fi comisioanele de rambursare anticipata la credite.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

  • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
  • Stirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.