Top managerii marilor companii europene sunt cel mai ingrijorati de riscurile legate de clienti de accesul la finantarea prin credit, se arata intr-un studiu al companiei Marsh, remis redactiei Hotnews.ro. Astfel, doi manageri din trei au identificat drept cele mai importante riscuri, cele financiare si macroeconomice, creditul comercial fiind cel mai important dintre acestea (indicat de un top manager din trei).

Sase sefi de companii din zece se tem de riscurile de neplata asociate clientilor, acestia fiind in opinia lor cea mai importanta sursa de risc.

“Avand in vedere problemele inregistrate in colectarea datoriilor si scaderea brusca a cererii in foarte multe domenii, este foarte putin surprinzatoare atitudinea managerilor fata de riscuri. Chiar daca vechiul continent isi revine usor, multe riscuri ameninta in continuare activitatea marilor companii.

Din experienta noastra in alte recesiuni, putem spune ca acum este momentul in care multe companii ezita sau iau decizii gresite care le inrautatesc situatia”, explica Mark Pollard, director al Marsh Industry Practices EMEA.

Studiul Marsh mai arata ca peste doua treimi (69%) din organizatiile intervievate si-au revizuit abordarea riscurilor. Aproape trei sferturi (73%) dintre participanti au subliniat ca acum, mai mult ca niciodata, risk managementul este o componenta esentiala a bunului management al companiei pe care o conduc.

Conform studiului citat, risk managementul a fost unul dintre putinele segmente care nu a suferit foarte mult dupa reorganizarea bugetelor. Astfel, doar 5% dintre managerii intervievati se asteapta ca bugetele dedicate managementului de risc sa scada, iar 34% dintre acestia se asteapta la cresteri.

“O treime din marile companii europene se gandesc sa creasca bugetele dedicate managementului de risc, ceea ce este foarte incurajator. Managerii prudenti pot elibera mult capital de lucru din balanta daca au o viziune mai buna asupra riscurilor cu care se confrunta companiile lor in aceasta perioada”, a explicat Cristian Fugaciu General Manager Marsh Romania.

Cel mai recent raport al Marsh, The emerging future of European risk management, este unul dintre cele mai cuprinzatoare studii de cercetare de risk management efectuate de la inceputul crizei pana acum. Acesta a cuprins peste 700 de companii cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro fiecare.