Companiile din Romania au trecut dintr-o extrema in alta, in numai un an - de la exuberanta in asteptarile legate de evolutia business-ului, in 2009, la cele mai pesimiste asteptari din Europa, in 2010. Diferente asemanatoare se mai inregistreaza in Cipru, Slovacia, Croatia. In acelasi timp, companiile din tari precum Portugalia, Olanda, Danemarca sunt cele mai optimiste in ce priveste evolutia mediului de afaceri pe anul viitor - arata un sondaj realizat pe 69.000 de companii din toata Europa de catre Asociatia Camerelor Europene de Comert si Industrie - Eurochambres.

Companiile isi regasesc increderea destul de incet, iar perspectivele pentru 2010 nu sunt pozitive, in general. Este clar ca au fost puternic lovite de criza economica in 2009, ceea ce a rezultat in productie, angajari si investitii la nivele reduse. Situatia difera totusi considerabil intre economiile de dimensiuni mari ale Europei. Germania, Italia, Marea Britanie si Franta prezinta cifre pozitive din nou, pe cand Spania, spre exemplu, ramane la asteptari negative - arata sondajul realizat de Eurochambres.

Austria, Finlanda si Olanda prezinta cele mai mari cresteri ale increderii in mediul de afaceri pe cand Romania, Cipru si Cehia inregistreaza cele mai dramatice scaderi ale acestui indicator.

In 2009, in Romania, indicatorul de incredere in mediul de afaceri era cel mai ridicat din Europa iar pentru 2010 nivelul acestuia este intre cele mai scazute, investitorii adoptand o atitudine prudenta pentru anul viitor. Acelasi fenomen se petrece si in cazul asteptarilor legate de cifra de afaceri. Pe langa Romania, cele mai pesimiste asteptari sunt in Cipru si Slovacia. Pentru 2010, cele mai ridicate asteptari se regasesc in Portugalia, Danemarca, Olanda dar si Polonia. Aceste estimari sunt in stransa legatura cu un climat mai favorabil de business care se asteapta in exporturi si in evolutia cererii interne.

Pentru aceasta din urma, in Danemarca si Portugalia mai mult de jumatate din respondenti asteapta o crestere, pe cand asteptarile din Romania, Cipru si Slovacia s-au redus cel mai mult fata de 2009, dar totusi au ramas pozitive. Si in privinta altor indicatori Romania si Cipru inregistreaza cele mai mari scaderi.

In ce priveste piata fortei de munca, Belgia, Portugalia si Letonia sunt cele mai optimiste pentru 2010. Cele mai pesimiste sunt, din nou, Romania, Cipru si Slovenia. Cea din urma prezinta cele mai negative cifre: in 2009 doua treimi dintre companii au fost nevoite sa concedieze angajati si o treime considera ca vor proceda la fel si anul viitor.

Zona euro vs. zona non-euro

In zona euro, 29% dintre respondenti considera ca 2010 va fi favorabil, in timp ce 22% anticipeaza o dezvoltare economica redusa. Anul trecut, 35% dintre companii nu erau increzatoare in perspectivele anului 2009. Cele mai optimiste tari din zona euro sunt Portugalia, Finlanda si Franta. Increderea in mediul de afaceri este pe departe cea mai scazuta in Slovacia. Numai 5,6% din companii cred ca anul viitor le va fi unul favorabil.

Companiile din afara zonei euro sunt mai optimiste decat celelalte, 41% asteptandu-se ca anul 2010 sa fie mai favorabil pentru afaceri decat acest an. Pe de alta parte, 24% se asteapta la o situatie mai proasta decat in 2009, procent mai mare decat cel inregistrat in zona Euro.

Arnaldo Abruzini, secretar general al Eurochambres, a declarat, la lansarea sondajului: "Companiilor le este teama sa investeasca chiar si un cent. Nu prevad cresterea cererii interne, sufera din cauza cursului de schimb si, in consecinta, sunt reticente sa investeasca si sa faca angajari. Este prematur sa spunem, in aceste conditii, daca a trecut ce este mai rau".

Abruzini a facut apel catre ECOFIN sa nu se mai preocupe de banci, care au fost salvate fara nicio garantie ca vor pompa fondurile in mediul de afaceri si sa inceapa sa se preocupe de clientii acestora, in special firmele mici.

Studiul integral, in limba engleza, poate fi citit aici.