Productia industriala a crescut in luna octombrie cu 3,6% fata de luna precedenta, datorita avansului din toate sectoarele industriale, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Totodata, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 0,5%, sustinuta de cresterea din industria prelucratoare.

Comparativ cu luna anterioara, productia industriala a crescut in octombrie cu 3,6%, in urma avansului cu 7,1% a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, in vreme ce productia din industria prelucratoare si din industria extractiva s-a majorat cu 3,2%, respectiv 2,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+6,5%), industria bunurilor de capital (+4,6%), industria energetica (+3,4%), industria bunurilor intermediare (+1,5%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 3%.

Cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 0,5% in octombrie, sustinuta de cresterea de 0,6 a industriei prelucratoare. In acelasi timp, industria extractiva a scazut cu 1,0%.

In ceea ce priveste marile grupe industriale, productia din sectorul bunurilor de capital a avansat cu 6,1%. Cresteri de 2,0%, respectiv 1,4% s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent. Industria energetica si industria bunurilor intermediare au scazut cu 7,5%, respectiv 2,4%.

Comenzile noi din industrie au fost mai mari cu 5,9% in luna octombrie, comparativ cu luna precedenta. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri ale comenzilor noi in industria bunurilor de capital (+9,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,5%), industria bunurilor intermediare (+3,2%) si industria bunurilor de uz curent (+1,1%).

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, productia industriala a scazut cu 2,7%, determinata de scaderea industriei extractive cu 12,9% si a industriei prelucratoare cu 3,3%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut insa cu 9,5%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat diminuari ale productiei in industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,4%), industria bunurilor de uz curent (-8,0%) si in industria bunurilor intermediare (-4,0%), in timp ce industria bunurilor de capital si industria energetica au crescut cu 3,0%, respectiv 0,2%.

Cifra de afaceri din industrie a scazut pe ansamblu cu 16,4% fata de luna octombrie 2008, datorita scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-16,4%) si industria extractiva (-16,9%).

Pe marile grupe industriale reduceri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, astfel: industria energetica (-28,1%), industria bunurilor intermediare (-25,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,7%), industria bunurilor de uz curent (-12,0%) si industria bunurilor de capital (-2,3%).

Comenzile noi din industrie au scazut pe ansamblu cu 12,5%, datorita scaderilor din toate sectoarele. In industria bunurilor intermediare comenzile s-au redus cu 25,3%, iar in industria bunurilor de uz curent acestea au scazut cu 11,9%. In industria bunurilor de capital si industria bunurilor de folosinta indelungata comenzile noi s-au diminuat cu 1,7%, respectiv 0,5%.