Flamingo International a depus miercuri cereri de insolventa pentru toate subdiviziile grupului in Romania, respectiv Flamingo International, Flanco International, Flamingo Computers si Flamingo Distribution Center, companii care de joi vor intra oficial in insolventa a declarat pentru HotNews.ro Adrian Olteanu, presedintele Consiliului de Administratie al Flamingo International. In comunicatul remis Bursei, Flamingo vorbeste doar de insolventa pentru Flanco International.

Masura vine dupa ce miercuri, ING a demarat executarea silita a stocurilor din unele magazine.

Misu Negritoiu: Flamingo International nu a respectat prevederile acordului incheiat cu ING

Contactat de HotNews.ro, Misu Negritoiu, presedintele ING Bank a explicat de ce banca a demarat executarea silita a Flamingo International.

"A existat un acord in data de 4 noiembrie cu Flamingo, dar din pacate prevederile acestuia nu au fost respectate de partenerii nostri, astfel incat am decis sa trecem la demararea procedurilor de executare silita inainte ca Flamingo sa isi declare insolventa. Constat ca este o adevarata moda ca unele companii sa se puna la "adapostul" insolventei, ING confruntandu-se si in trecut cu aceasta problema, in special prin intermediul diviziilor de leasing si consumer finance", a declarat pentru HotNews.ro Misu Negritoiu, presedintele ING Bank.

"In ciuda eforturilor intense, negocierile cu ING au esuat, solicitarea de reducere suplimentara a datoriei fiind refuzata, banca luand decizia de a demara astazi executarea silita a stocurilor aflate in unele magazine ale companiei. In acest context, in ciuda faptului ca intreg planul de redresare a companiei se afla in stadiu final de implementare, am luat decizia de a proteja compania impotriva creditorilor prin declansarea procedurilor de reorganizare judiciara (insolventa)", se arata in comunicatul Flamingo.

Pe parcursul intregului an 2009 compania a derulat un amplu program de reorganizare in scopul depasirii momentului actual, "cel mai dificil din istoria de 15 ani a de activitate dar, foarte probabil, si cel mai dificil la nivelul intregii economii mondiale", potrivit oficialilor retailerului.

Primul element al acestui program a fost implementat in prima partea a anului, costurile operationale ale companiei fiind diminuate, aproape la jumatate fata de anul 2008.

Un al doilea element al acestui proces il reprezinta diminuarea datoriilor catre banci si furnizori, resursele financiare ale companiei fiind insuficiente pentru a putea acoperi nivelul actual de datorii. Astfel, in ultimele 3 luni compania a derulat negocieri dure si intense cu bancile finantatoare pentru restructurarea creditelor, in directia diminuarii lor, convertirii in alte instrumente financiare decat cele standard sau chiar obtinerii de bani suplimentari.

“Flamingo este in acest moment o companie restructurata operational, cu o structura de costuri optimizata, dar careia ii lipseste cash-ul necesar depasirii unei scaderi a pietei de 50%. Prin declansarea procesului de reorganizare judiciara incercam sa dam o sansa eforturilor intreprinse incepand cu 2008 si sa readucem compania acolo unde ar trebui sa fie”, se mai mentioneaza in comunicatul Flamingo.

Actiunile Flamingo International, suspendate miercuri de la tranzactionare

Actiunile Flamingo International au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti la ora 16:01, in vederea "mentinerii unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi (protectia investitorilor)". La momentul suspendarii de la tranzactionare, actiunile companiei erau transferate cu 0,0217 lei, in scadere cu 14,90% fata de referinta.

Retailerul de produse electronice Flamingo International si-a adancit puternic pierderile in primele noua luni din acest an, la 35,37 milioane lei (8,34 milioane euro),fata de intervalul ianuarie-septembrie 2008, cand compania raportase o pierdere de 3,68 milioane lei, potrivit NewsIn.

Cifra de afaceri a Flamingo a ajuns la 541,29 milioane lei (128 milioane euro), in primele noua luni din 2009, cu 26% mai mica decat cea raportata in aceeasi perioada din 2008, de 728,34 milioane lei.

Cel mai mare actionar al Flamingo este Daniel Cinca, cu o detinere de 25,2% din capital, in vreme ce omul de afaceri Dan Adamescu detine prin intermediul firmelor Nova Trade si Astra 17,54% din actiuni. De asemenea, Alexandru Ion Tiriac controleaza 5,12% din capital, iar Flanco Holding are sub 5% din actiunile companiei.

De asemenea, in urma cu doua luni, fondul de investitii QVT si-a vandut aproape in intregime participatia de 22% firmei Midfair Management Services, care are sediul in magazinul Unirea, detinut de familia Adamescu.