Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Gheorghe Pogea: Guvernul incearca sa convinga FMI sa acorde a treia transa din imprumut in luna ianuarie

Guvernul incearca sa convinga Fondul Monetar International sa acorde a treia transa din imprumut in luna ianuarie. Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care a declarat ca discutiile incep luni, odata cu sosirea expertilor Fondului la Bucuresti. Reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, declara in urma cu o luna ca, "in cazul in care criza politica se prelungeste - si finalizarea celei de-a doua evaluari se amana pentru luna ianuarie"; situatie in care transele urmatoare de bani ar trebui sa fie livrate impreuna in luna martie. "Va fi o misiune foarte scurta de 1, 2 sau 3 zile pentru finalizarea bugetului pe 2010. (...) Proiectul trebuie incheiat, astfel incat indiferent de cine vine sa tina cont de anumite politici publice", a explicat reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu.

Notarii: Certificatul energetic va creste cu cel putin 5-10% preturile locuintelor vechi

Uniunea Notarilor a solicitat Guvernului si Parlamentului sa amane aplicarea unei prevederi legale, care ar ridica pretul locuintelor vechi cu pana la 10%. Prevederea cere ca de la 1 Ianuarie 2010, la incheierea oricarui contract de vanzare–cumparare sau inchiriere de locuinte, sa fie obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii. Masura va arunca in aer si putinele tranzactii din piata, sustin notarii. Potrivit acestora, reglementarea ar ridica pretul locuintelor vechi cu pana la 10%, prin costurile suplimentare pe care le implica protectia si certificarea energetica. In plus, numarul auditorilor este sub nivelul necesitatilor.

Ucraina a cerut FMI un imprumut de urgenta de doua miliarde de euro

Ucraina a cerut Fondului Monetar International un ajutor de urgenta, de 2 miliarde de euro. Kievul are nevoie de acesti bani pentru detensionarea "situatiei extrem de dificile" cu care se confrunta in indeplinirea obligatiilor externe. Asadar, prin acest imprumut se va evita propagarea problemelor Ucrainei in alte tari vulnerabile din punct de vedere economic, sustin analistii. "Urmatoarele trei luni sunt cruciale", au anuntat oficialii ucraineni, care au subliniat ca pentru Kiev asteptarea nu este o optiune. Apelul Ucrainei vine in contextul in care Bruxelles-ul este ingrijorat si de securitatea importurilor de gaz ale Uniunii Europene din Rusia. Autoritatile de la Kiev au refuzat sa dezvaluie daca Ucraina va intra in incapacitate de plata fara sustinerea Fondului. Dar au precizat ca Guvernului ii va fi extrem de dificil sa plateasca salariile si pensiile si sa isi indeplineasca obligatiile externe, inclusiv platile lunare catre Rusia.

Apple da in judecata Nokia pentru incalcarea a 13 brevete tehnologice

Apple da in judecata Nokia, pentru incalcarea a 13 brevete tehnologice. Actiunea in justitie vine dupa ce, in urma cu doua luni, compania Nokia a acuzat Apple ca, prin iPhone, i-a incalcat 10 brevete tehnologice, fundamentale in crearea unor dispozitive compatibile cu unul sau mai multe dintre standardele de telecomunicatii. In declaratia scurta in care a anuntat cazul, Apple nu a dezvaluit nici despre ce brevete tehnologoce incalcate este vorba, nici unde a deschis procesul. "Celelalte companii trebuie sa concureze cu noi, inventandu-si propriile tehnologii, nu doar furandu-le pe ale noastre", a declarat Bruce Sewell, avocatul general al Apple.