Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea este in tratative avansate cu Petrom pentru preluarea activitatii de petrochimie de la Arpechim Pitesti, se arata intr-un comunicat al companiei remis BVB. Potrivit reprezentantilor combinatului, contractul de preluare se va semna dupa aprobarea tranzactiei in Consiliul de Supraveghere al Petrom.

UPDATE: Compania Petrom a anuntat miercuri ca va iesi de pe piata produselor chimice pana la sfarsitul anului 2010 si ca negocierile privind transferul activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim catre Oltchim vor continua.

“In efortul nostru de a spori valoarea activitatii integrate a Petrom, am decis sa renuntam la activitatile secundare pentru a asigura fluxul viitor de numerar si pentru a utiliza resursele de care dispunem in cel mai profitabil mod”, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.

"Dat fiind ca, atat produsele chimice, cat si produsele petrochimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom si ca randamentul acestor activitati in conditiile actuale si prognozate de piata este foarte scazut, conducerea a decis excluderea lor din portofoliul companiei. Petrom va dezinvesti activitatea de produse chimice pana la sfarsitul anului 2010. (...) Procesul de negociere privind transferul activelor aferente activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim catre Oltchim, principalul sau client, vor continua", se arata in comunicatul Petrom remis BVB.

In acest moment, Oltchim lucreaza la capacitate redusa, in conditiile in care activitatea companiei depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi.

Pentru a ajuta Oltchim, in luna iulie, Guvernul a aprobat un mecanism pentru contractarea unui credit de 339,2 de milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%. Astfel, Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane euro in vederea cumpararii petrochimiei de la Arpechim. La scurt timp, PCC SE a inaintat in instanta o cerere prin care a solicitat anularea hotararii de acordare de catre Eximbank a garantiei de stat. Insa, instanta a respins contestatia PCC cu privire la acordarea garantiilor de stat in favoarea Oltchim.

Grupul PCC a depus in 18 septembrie 2009 o plangere la Comisia Europeana, prin care cerea ca garantia prevazuta a fi emisa de Eximbank pentru creditul de 62 milioane euro sa fie inclusa in investigatia Comisiei Europene declansata la 15 septembrie 2009, sau initierea de catre Comisie a unei proceduri separate de investigatie in privinta acestei masuri.

La mijlocul lunii noiembrie, Comisia Europeana a anuntat ca a lansat o procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la garantia in valoare de 49,6 milioane de euro emisa de Eximbank in favoarea Oltchim.

Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 172,51 milioane de lei in primele noua luni ale acestui an, de peste sase ori mai mari decat in perioada similara din 2008.