Guvernul a decis eliberarea, pentru anul viitor, a unui numar de 8.000 de autorizatii de munca noi pentru strainii care doresc sa lucreze in Romania in baza deciziei de detasare a unui angajator persoana juridica straina. "As dori sa subliniez ca prin stabilirea numarului de autorizatii de munca de catre Guvern se asigura un control al numarului strainilor care muncesc pe teritoriul Romaniei si se limiteaza numarul lucratorilor detasati, pentru care nu se platesc contributii sociale in Romania", a declarat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Aceste autorizatii de munca sunt eliberate de catre Oficiul Roman pentru Imigrari pe mai multe tipuri. Vor fi eliberate 5.500 de autorizatii pentru lucratorii permanenti, 1.000 pentru lucratorii detasati, 400 pentru cei sezonieri, 100 autorizatii de munca nominale, 200 pentru lucratori stagiari, 500 pentru sportivi si 300 pentru lucratorii transfrontalieri.

In cazul in care numarul cererilor pentru eliberarea de autorizatii de munca va fi mai mare decat cel stabilit de Guvern, acesta poate fi suplimentat printr-o Hotarare a Executivului. De asemenea, autorizatiile de munca prevazute in acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state nu sunt incluse in acest numar de autorizatii de munca stabilite pentru anul 2010.