Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud Est, a cumparat la sfarsitul anului trecut compania Korned LLP din Kazahstan, care detine o licenta de explorare ce include zacamantul nedezvoltat Kultuk, situat la 34 km distanta de zacamantul Komsomolskoe, detinut de Petrom, a anuntat miercuri compania. Pretul tranzactiei este confidential, insa oficialii Petrom spun ca aceasta achizitie nu este substantiala, situandu-se sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV Petrom.

Acordul de vanzare - cumparare a fost semnat pe 29 octombrie 2009 iar finalizarea tranzactiei a avut loc pe 31 decembrie 2009, dupa obtinerea unor diverse aprobari din partea autoritatilor din domeniu din Kazahstan.

„Ma bucur sa pot anunta extinderea operatiunilor noastre de explorare si productie in Kazahstan, intr-o perioada plina de provocari, ceea ce dovedeste pozitia solida de care beneficiaza compania noastra. Mai mult, este important pentru noi sa atingem o anumita cota de productie pe aceasta piata confirmand astfel angajamentul nostru fata de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de crestere a securitatii energetice a Romaniei”, a declarat Mariana Gheorghe, Director General Executiv al Petrom.

Johann Pleininger, Membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatile de Explorare si Productie a mai precizat ca "achizitia este in linie cu obiectivul nostru strategic de a adauga proiecte de explorare si productie in trei bazine geologice selectate din vestul Kazahstanului din apropierea punctelor noastre de productie deja stabilite".

Zacamantul Kultuk a fost descoperit in anii '80 si nu a fost dezvoltat de atunci. Precum zacamantul Komsomolskoe, acesta este localizat in zona de tranzitie onshore-offshore, dificila din punct de vedere tehnic si de mediu, care este inundata sezonier de Marea Caspica. Oficialii Petrom sustin ca studiile tehnice indica faptul ca zacamantul Kultuk poate fi conectat la zacamantul Komsomolskoe si poate astfel beneficia de instalatiile si infrastructura existenta. Sinergiile tehnice si operationale ar trebui sa duca la costuri reduse de productie pentru ambele zacaminte comparat cu dezvoltarea acestora in mod individual.

Petrom planuieste investitii in zacamantul Kultuk, incluzand o noua achizitie seismica 3D, sonde aditionale si teste de productie in urmatorii 2-3 ani pentru a confirma marimea si fezabilitatea dezvoltarii zacamantului.

Petrom in Kazahstan

Petrom a intrat in Kazahstan in 1998 si detine licente de explorare si productie pentru zacamintele: Tasbulat, Aktas, Turkmenoi, Komsomolskoe, si Jusaly. Activitatile Petrom din Kazahstan sunt desfasurate prin intermediul reprezentantei Petrom din Kazahstan, prin biroul de reprezentanta din Astana precum si doua companii, TOO Tasbulat Oil Corporation (100% detinut de Petrom) si TOO Kom–Munai (95% detinut de Petrom). In 2008, productia zilnica de titei si gaze a Petrom in Kazahstan a atins aproximativ 5.700 bep/zi, cu 24% mai mare comparativ cu 2007.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

In 2008, cifra de afaceri a Petrom a depasit 4,5 miliarde euro, iar valoarea EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro. Grupul OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari pe patru continente in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.