Consiliul Concurentei a declansat, in 2009, un numar dublu de investigatii fata de 2008, din care 90% la initiativa acestei institutii - arata bilantul de activitate al Consiliului, anuntat vineri, 8 ianuarie (vezi documentul atasat). Investigatiile au fost deschise in industria alimentara, farmaceutica, telefonie mobila.

Investigatiile au fost deschise, intre altele, in industriile: alimentara (5 investigatii), farmaceutica (5 investigatii), telefonie mobila (2 investigatii).

In 2009 Consiliul Concurentei a finalizat 3 investigatii sectoriale in domeniile: graul de panificatie, comertul cu amanuntul, piata imobiliara. In urma acestora, institutia a formulat recomandari si a intervenit la nivelul institutiilor publice competente pentru remedierea mai multor aspecte.

Valoarea amenzilor aplicate in 2009 este de circa 8,7 milioane lei, de peste zece ori mai mica decat in 2008: 113 milioane lei.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei a explicat ca in 2008 au fost finalizate investigatii care au rezultat cu amenzi pentru companii cu cifre mari de afaceri, spre comparatie de cele vizate anul trecut.

Numarul agentilor economici sanctionati in 2009 pentru implicarea in intelegeri anticoncurentiale, dar si pentru omisiunea sau punerea in practica a unor operatiuni de concentrare economica a fost de 87 plus o asociatie - comparativ cu 20 de agenti economici in 2008 si doar 3 in anul 2007, mai arata raportul de activitate al Consiliului Concurentei.