Concordatul preventiv, o solutie pentru evitarea intrarii firmelor in insolventa
Astfel, ca si in cazul insolventei, se suspenda executarea silita, valoarea datoriilor este inghetata, iar contractele aflate in curs nu se suspenda. Pe de alta parte, debitorul pastreaza controlul asupra afacerii sale si beneficiaza de ajutor specializat pentru restructurarea companiei. De asemenea, concordatul preventiv nu presupune insolventa si nici "stigmatul" aferent acesteia, se declanseaza la cererea debitorului, fiind exprimarea vointei acestuia, nu a creditorilor.
Conform autorului proiectului de lege, concordatul preventiv este un contract incheiat intre un intreprinzator si creditorii sai, prin care intreprinzatorul propune un plan de redresare a afacerii sale, iar creditorii accepta sa sprijine eforturile debitorului de a depasi dificultatile in care se afla intreprinderea. Pentru incheierea unui astfel de contract nu este necesar un consens al creditorilor, fiind necesara o majoritate reprezentand creditorii care detin doua treimi din masa credala.
Gheorghe Piperea este de parere ca succesul aplicarii acestei legi depinde de banci, daca acestea vor accepta sa semneze contractul de concordat. El este de parere ca Legea concordatulului preventiv va avantaja bancile, avand in vedere ca executarea silita este problematica deoarece valoarea garantiilor imobiliare recuperate poate scadea chiar si la 30% din valoarea initiala.
"Insolventa este o catastrofa pentru banci, pentru ca inregistreaza insolventa ca faliment si constituie provizioane. Prin contractul de concordat preventiv, bancile nu mai sunt obligate sa constituie provizioane, astfel incat au avantajul cresterii indicelui de solvabilitate si a profitabilitatii", a mai spus Piperea.
Gheorghe Piperea estimeaza ca, cel putin pentru o vreme, cererile de insolventa se vor reduce drastic. "In urmatoarele 4-6 luni, pana se vor vedea efectele concordatului, cererile de insolventa se vor reduce drastic. Daca concordatul va esua in masa, oamenii de afaceri se vor intoarce la insolventa", a declarat acesta.
El a mai spus ca in 2009 numarul companiilor care au cerut insolventa voluntara s-a ridicat la 4.500. "In Romania, 98% dintre dosarele de insolventa sunt dosare de faliment si numai 2%de reorganizare, in timp ce in Germania 65% dintre dosare sunt de reorganizare a firmelor. Insolventa este un stigmat, romanii nu mai fac afaceri cu cineva care este in insolventa", a mai precizat Piperea.
Potrivit acestuia, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, exceptand Germania, Bulgaria si Ungaria, au legi sau proceduri de prevenire a insolventei.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
In sfarsit apare o initiativa sa sprijine mediul privat si locurile de munca!
FELICITARI