Consiliul Concurentei analizeaza preluarea de catre Oltchim a activitatilor de pretrochimie de la Arpechim, "in vederea stabilirii compatibilitatii concentrarii economice cu un mediu concurential normal". Oltchim va plati 13 milioane de euro companiei Petrom pentru preluarea activitatilor de petrochimie de la Arpechim, tranzactia fiind conditionata de obtinerea autorizatiilor din partea autoritatilor fiscale si de concurenta.

"Consiliul Concurentei analizeaza operatiunea de concentrare economica realizata de societatea Oltchim Ramnicu-Valcea prin dobandirea controlului unic asupra unor active ale Petrom, situate pe platforma industriala Arpechim Pitesti. Activele achizitionate sunt cele aferente activitatii de petrochimie si sunt situate pe platforma industriala Arpechim, care face parte din patrimoniul Petro. Acestea nu sunt organizate in mod independent, neavand o structura juridica de sine statatoare. Produsele generate de aceste active (etilena, propilena, compusi aromatici, materiale plastice) sunt utilizate ca materii prime de catre Oltchim in obtinerea produselor finite", se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta.

Potrivit Legii Concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a zece milioane de euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane de euro.

Consiliul Concurentei mai aminteste ca activitatea de pretrochimie de la Arpechim si-a oprit productia in luna noiembrie 2008, iar instalatiile au intrat in consevare. Acestea isi vor relua activitatea preluarea de catre Oltchim.

Oltchim si Petrom au ajuns la mijlocul lunii decembrie la un acord pentru preluarea activitatilor de petrochimie de la Arpechim. Pe langa cele 13 milioane de euro ce vor fi platite pentru aceste active, cele doua companii au convenit ca datoriile combinatului chimic catre Petrom, de 112,4 milioane de lei, sa fie reesalonate pe o perioada de trei ani.

Activele transferate sunt instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare.

Totodata, cei aproximativ 560 de salariati din cadrul activitatii de petrochimie din Arpechim vor fi transferati la Oltchim.

In acest moment, Oltchim lucreaza la capacitate redusa, in conditiile in care activitatea companiei depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi.

Pentru a ajuta Oltchim, in luna iulie 2009, Guvernul a aprobat un mecanism pentru contractarea unui credit de 339,2 milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%. Astfel, Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane de euro in vederea cumpararii petrochimiei de la Arpechim. La scurt timp, PCC SE, actionar in cadrul combinatului, a inaintat in instanta o cerere prin care a solicitat anularea hotararii de acordare de catre Eximbank a garantiei de stat. Insa, instanta a respins contestatia PCC cu privire la acordarea garantiilor de stat in favoarea Oltchim.

Grupul PCC a depus in 18 septembrie 2009 o plangere la Comisia Europeana, prin care cerea ca garantia prevazuta a fi emisa de Eximbank pentru creditul de 62 milioane euro sa fie inclusa in investigatia Comisiei Europene declansata la 15 septembrie 2009, sau initierea de catre Comisie a unei proceduri separate de investigatie in privinta acestei masuri.

La mijlocul lunii noiembrie, Comisia Europeana a anuntat ca a lansat o procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la garantia in valoare de 49,6 milioane de euro emisa de Eximbank in favoarea Oltchim.

Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 172,51 milioane de lei in primele noua luni ale acestui an, de peste sase ori mai mari decat in perioada similara din 2008.