Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu si vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, Matthias Kollatz-Ahnen au semnat joi, 21 ianuarie, Acordul de garantie in valoare de 320 milioane euro pe care Guvernul o acorda la imprumutul de 400 milioane de euro obtinut de catre Ford, de la BEI. Ford va folosi finantarea pentru extinderea si dotarea capacitatilor de productie de la Craiova.

Romania garanteaza imprumutul obtinut de Ford, in procent de 80%, garantia fiind aprobata de catre Comisia Europeana. La semnarea Acordului a fost prezent si premierul Emil Boc.

"Imprumutul va finanta investitiile in fabrica de la Craiova pentru facilitati si echipamente necesare productiei unui nou autoturism clasa B, care va demara in curand, productiei unui model deja existent de vehicul comercial si productiei unui motor mic de tehnologie avansata, cu consum redus de carburant. Se asteapta ca extinderea capacitatii de productie sa aduca un output anual de 300.000 de vehicule si 300.000 de motoare", arata comunicatul BEI.

"Speram ca prin garantarea creditului sa dam un nou impuls fabricii Ford de la Craiova si investitiilor companiei in Romania. Felicit Ministerul Finantelor pentru ca a inteles sa utilizeze si alte instrumente, precum garantarea creditului, pentru iesirea mai repede din criza", a spus Boc, potrivit Mediafax, aratand din nou ca Guvernul va utiliza in continuare sistemul garantiilor de stat si pentru alte proiecte din diferite domenii, inclusiv pentru programul "Prima Casa".

Vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz-Ahnen, a afirmat la randul sau ca imprumutul acordat Ford va stimula economia romaneasca si a aratat ca procedurile de contractare au fost ingreunate de criza economica.

"Am petrecut foarte mult timp cu negocierile, personal mi-ar fi placut sa ne fi miscat mai repede, dar dificultatile economice fara precedent au intarziat procedurile", a spus oficialul bancii finantatoare.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, citat de Mediafax, a afirmat ca spera ca imprumutul BEI sa permita Ford sa ajunga in maximum 18 luni la un nivel de productie de 250.000 unitati pe an la uzina din Craiova.

Ford a inceput marti, 8 septembrie, la Craiova, productia vehiculului utilitar Transit Connect, iar primul lot de masini a ajuns in noiembrie la dealerii din Romania. Loturile urmatoare au inceput sa fie exportate catre tari precum Bulgaria dar si Marea Britanie.