Ceea ce pana acum era doar o declaratie verbala a ministrului Vladescu sau deductii indirecte, s-a adeverit odata cu comunicatul Ministerului Finantelor. Impozitul de 3% dispare si odata cu el, notiunea de microintreprindere. Redam in continuare textul comunicatului MEF: "In conformitate cu prevederile art. 107 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sistemul de impozitare pentru microintreprinderi, a avut o aplicabilitate limitata in timp, respectiv pana la data de 31 decembrie 2009, prin modul de reglementare a cotelor de impozitare numai pentru anii 2007-2009"

Astfel, pe cale de consecinta, incepand cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV ˝Impozit pe veniturile microintreprinderilor˝, normele metodologice de aplicare corespunzatoare, precum si alte prevederi incidente acestui sistem, nu mai produc efecte juridice.

Prin urmare, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, microintreprinderile care pana la data de 31 decembrie 2009 au aplicat prevederile Titlului IV din Codul fiscal, vor intra in categoria contribuabililor platitori de impozit pe profit, potrivit Titlului II ˝Impozitul pe profit˝ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."

Reamintim ca ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, confirmase pentru HotNews.ro ca impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor a fost eliminat. Intrebat daca impozitul de 3% este eliminat, Vladescu a raspuns: "Da, este eliminat!". Totodata, acesta a confirmat ca Legea bugetului a fost proiectata pe un impozit de 16% pe profit. Codul Fiscal urmeaza sa fie modificat, cel mai probabil dupa vizita delegatiei Fondului Monetar International.

Petru Calian, deputat PDL, a declarat la randul lui intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro ca pentru a avea acoperire in buget, impozitul de 3% pe venitul microintreprinderilor ar necesita cresterea cotei unice. "In actualul context economic, aceasta masura ar fi binevenita, insa ea nu are acoperire la veniturile atat de necesare pentru bugetul statului. In cazul in care s-ar lua o asemenea masura am fi pusi in situatia cresterii cotei unice de impozitare de 16% pentru reechilibrarea bugetului", a spus Petru Calian.