Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

FMI ar putea infiinta un fond verde, care sa ajute statele sa faca fata incalzirii climatice

Fondul Monetar International lucreaza la crearea unui "fond verde", pentru a ajuta tarile membre sa faca fata consecintelor incalzirii climatice, a anuntat directorul general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn, la forumul economic de la Davos. In momentul de fata, un motiv de disputa in negocierile privind un nou tratat pentru lupta impotriva schimbarilor climatice este reprezentat tocmai de ajutorul pe care trebuie sa-l acorde statele dezvoltate celor aflate in curs de dezvoltare. In plus, criza economica a marit datoria statelor dezvoltate, care se arata acum mult mai reticente in a acorda ajutoare. FMI va incepe discutii cu bancile centrale si cu ministrii de finante pentru a studia viabilitatea acestui fond verde, care ar putea fi creat cu ajutorul drepturilor speciale de tragere (DST), moneda contabila a FMI. Acest fond ar putea dispune de 100 miliarde dolari pe an, a precizat Strauss-Kahn.

Nouriel Roubini: Cresterea economiei SUA este "deprimanta si saraca"

Profesorul Nouriel Roubini, cel care a prevazut actuala criza financiara, afirma ca economia americana a inregistrat in cel de-al patrulea trimestru din 2009 o crestere "foarte deprimanta si saraca" deoarece se bazeaza pe factori temporari. Joi, guvernul de la Washington a anuntat ca economia Statelor Unite a crescut cu 5,7% in ultimul trimestru al anului trecut, de la 2,2% in trimestrul anterior. Roubini, care este numit Dr. Doom al economiei, a spus ca cele 5,7% procente de crestere sunt bazate pe reluarea procesului de constituire a stocurilor. Profesorul de la New York University a prognozat ca economia americana va inregistra o rata de crestere de doar 1,5% in a doua jumatate a acestui an.

Peugeot Citroën a rechemat 90.000 de masini fabricate in Cehia

Peugeot Citroën, cel de-al doilea mare producator auto din Europa, a rechemat circa 90.000 de masini produse la fabrica sa din Cehia, in contextul temerilor ca ar putea avea probleme cu pedala de acceleratie. Compania a anuntat ca a decis rechemarea unor masini din marcile Peugeot 107 si Citroën C1. Anuntul celor de la Peugeot Citroën a venit la cateva zile dupa ce Toyota a decis rechemarea a circa noua milioane de masini in SUA, China si Europa la care exista posibile probleme la pedala de acceleratie, care s-ar putea bloca.

GlaxoSmithKline ar putea renunta la 4.000 de angajati

Grupul farmaceutic GlaxoSmithKline se pregateste sa renunte la 4.000 de angajati. Compania, care are aproape 100.000 de angajati la nivel mondial, ar putea anunta joi planul de diminuare a personalului. Concedierile vor fi facute in principal in Europa si SUA. Potrivit directorului executiv, in ultimii doi ani GSK si-a indreptat multe dintre eforturile de dezvoltare catre parteneriate si mai putin spre cercetare si dezvoltare interna.

Afganistanul are resurse de petrol in valoare de o mie de miliarde de dolari

Afganistanul, una dintre cele mai sarace tari din lume, are in subsol resurse petroliere si minerale estimate la o mie de miliarde de dolari, declara presedintele Hamid Karzai. Tara ar putea deveni una dintre cele mai bogate din lume, daca ar fi ajutata sa exploateze aceste zacaminte, a adaugat Karzai. Aceasta estimare provine dintr-un studiu realizat de Institutul de geofizica american. Afganistanul dispune de zacaminte de cupru, fier, aur, dar si de gaz natural, petrol si pietre pretioase, care au fost exploatate in proportie mica, deoarece conflictele pe acest teritoriu s-au succedat timp de 30 de ani.

La final cateva repere ale zilei:

  • Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, sustine o conferinta de presa referitoare la fondurile alocate masurilor de sprijin pe suprafata in 2010 si platile subventiilor restante
  • si tot astazi are loc o dezbatere publica privind taxa pe alimente organizata de Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara.