UPDATE: Protest fata de lipsa de interventie a CSA la abuzurile din piata asigurarilor auto. Arbitrul asigurarilor: Nu noi stabilim si aprobam tarifele RCA si CASCO

de A.B. A.V.     HotNews.ro
Miercuri, 3 februarie 2010, 15:51 Economie | Companii


Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), care reprezinta interesele a peste 400 de service-uri auto va organiza saptamana viitoare un protest in fata sediului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Reprezentantii ASSAI spun ca este nejustificata cresterea RCA si ca protestul lor vizeaza atat abuzurile comise de catre unii asiguratori cat si lipsa de interventie a CSA. In replica, arbitrul pietei asigurarilor declara ca nu are atributii legale sa intervina in litigii intre asiguratori si service-uri, sustinand ca anul trecut a solutionat favorabil circa 50% din totalul de 6.225 de reclamatii.

“CSA, cu sprijinul ori cu forta legislativa impusa, permite fara precedent degradarea serviciilor de despagubire auto”, se arata in comunicatul ASSAI.

Cresterea nejustificata a tarifelor RCA si lipsa de interventie a CSA

Asociatia mai spune ca este nejustificata cresterea tarifelor RCA pentru 2010, atragand atentia ca in ultimii 5 ani acestea au crescut de peste patru ori.

“Problema este ca statul roman, cu concursul CSA, te obliga sa platesti o asigurare obligatorie din ce in ce mai scumpa, dar nu garanteaza calitatea serviciilor”, a declarat Cristian Muntean, director ASSAI.

Potrivit datelor ASSAI criza financiara coroborata cu gestiunea proasta a CSA a dus la desfiintarea a 17% din service-urile auto din Romania. Astfel, au fost concediati 10.000 de angajati.

“Service-urile auto sunt direct afectate de modul in care unele societati de asigurari despagubesc incomplet, cu intarziere sau deloc cetatenii asigurati, toate aceste situatii desfasurandu-se sub ‘supravegherea’ Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor”, spune Cristian Muntean.

Prin acest protest reprezentantii ASSAI spun ca isi doresc sa reduca “abuzurile asupra asiguratului din partea asiguratorilor rau platnici care profita de lipsa de educatie, de saracia cetateanului sau de lipsa unui cadru legal in care sa primeze interesele asiguratului”.

Protestul va avea loc luni 8 februarie intre orele 11-12 in fata sediului central al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

CSA spune ca nu are atributii legale sa solutioneze litigii intre asiguratori si service-uri

In replica, autoritatea de supraveghere a pietei asigurarilor a precizat miercuri ca "nu are competenta legala de a interveni in litigiile comerciale aparute intre societatile de service si societatile de asigurare".

Oficialii CSA mentioneaza ca potrivit atributiilor legale, pentru protejarea intereselor asiguratilor, autoritatea acorda atentie in special analizarii si rezolvarii reclamatiilor, circa 50% dintre acestea fiind rezolvate favorabil in 2009.

"In vederea protejarii intereselor asiguratilor, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor prin atributiile sale conferite de lege, acorda o importanta deosebita analizarii si rezolvarii tuturor reclamatiilor primite de la asigurati/ pagubiti/ beneficiari / alte persoane fizice si juridice, care apeleaza la serviciile asiguratorilor sau ale brokerilor de asigurare, acestea constituind, in acelasi timp, o importanta sursa de informatii pentru munca de supraveghere si control. Astfel, din 6.225 reclamatii inregistrate in cursul anului 2009, aproximativ 50% au fost solutionate favorabil", se arata in comunicatul CSA.

Cat despre rezolvarea "solutionarilor nefavorabile a petitiilor primite", autoritatea indeamna petitionarii sa se adreseze autoritatilor "care au competente legale pentru solutionarea cazurilor prezentate (de exemplu: intentia de obtinere a unor sume de despagubire necuvenite din punct de vedere legal, petitionarii neavand calitatea de asigurati; cereri de rezolvare a unor conflicte de munca intre asigurator si salariatii sau colaboratorii acestuia; sesizari privind calitatea reparatiilor efectuate in unitatile service; derularea defectuoasa a contractelor de leasing).

In final, autoritatea solicita asiguratorilor si reprezentantilor ASSAI "sa gaseasca impreuna solutii concrete pentru rezolvarea conflictului creat".

Update: CSA: Tarifele RCA si CASCO sunt stabilite exclusiv de asiguratori, in baza liberei concurente. Tarifele sunt doar notificate CSA

Acuzand "informatii eronate puse in circulatie de ASSAI referitoare la pretul politelor RCA si CASCO", CSA a revenit miercuri cu un nou comunicat in care aminteste ca aceste tarife sunt stabilite exclusiv de catre asiguratori si ca autorizarea lor nu revine Comisiei.

"Tarifele politelor RCA sunt stabilite exclusiv de catre societatile de asigurare, care sunt operatori privati. Societatile de asigurare isi stabilesc aceste tarife in baza liberei concurente, iar tarifele sunt notificate si nu aprobate de catre CSA. Printre cauzele care duc la cresterea tarifelor politelor RCA, potrivit declaratiilor asiguratorilor, sunt cresterea numarului de accidente, dar si adaosurile comerciale, enorme, ce pot ajunge la 200-300%, practicate de catre unele service-uri auto", a mai precizat CSA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1769 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  CSA recunoaste (Miercuri, 3 februarie 2010, 15:59)

  adrian [anonim]

  03 Februarie este o zi istorica pentru piata de asigurari din Romania. CSA recunoaste intr-un mod specific ca EXISTA PROBLEME IN PIATA DE ASIGURARI, pentru care are competente si asupra carora emit reglementari, dar pe care nu le SUPRAVEGHEAZA.

  Toncescu trebuie DEMISA!
 • +2 (2 voturi)    
  CSA (Miercuri, 3 februarie 2010, 16:06)

  GHEORGHE [anonim]

  Foare bine ca cineva in tara asta se poate ocupa de un asemenea protest. Societatile de asigurari au devenit sfidatoare la adresa pagubitilor, iar asiguratii din pacate, cu lipsa de incredere si resurse financiare si de timp limitate nu se pot adresa cu usurinta in instantele judecatoresti. Daca aceste proteste ar contiunua pina CSA se v a apuca de treaba iar societatile de asigurari vor incepe sa isi calculeze in contul de profit si pierdere amenzi usturatoare primite in urma abuzurilor pe care le fac, probabil ca ceva se va mai schimba in acest domeniu.
 • +3 (3 voturi)    
  csa-isc minte (Miercuri, 3 februarie 2010, 16:07)

  marius [anonim]

  nu cred ca rezolva nici un dosar favorabil sau nefavorabil ci raspunde celui care depune sesizare cu niste articole comform carora asiguratorul are voie sa faca ce vrea .
 • +3 (3 voturi)    
  In sfarsit... (Miercuri, 3 februarie 2010, 16:07)

  Lord Sith [utilizator]

  ... cineva pune piciorul in prag si se ia la harta cu CSA. Sa isi faca datoria. Asiguratorii intarzie de multe ori cu buna stiinta plata daunelor catre unitatile service cu care au decontare directa. Rezultatul? Service-uri supraaglomerate cu masini reparate, dar pt. care inca nu au primit acceptul de plata si, bineinteles, daca banii vin cu intarziere pot cauza si blocaje financiare.
  Pe de alta parte, principalul perdant este tocmai pagubitul, adica fraierul care a platit o polita de asigurare si care ajunge batjocura societatilor de asigurare. Tocmai acesta ar trebui protejat de CSA, care totusi vad ca are alta treaba si "indeamna petitionarii sa se adreseze autoritatilor". Care autoritati? CSA-ul ce atributii are in piata asigurarilor? Trebuie sa ajungem in justitie sau ce trebuie sa inteleg?
  Daca e asa, macar sa se dizolve CSA-ul daca tot nu au nici o atributie!
 • 0 (0 voturi)    
  Fara lasitate (Miercuri, 3 februarie 2010, 20:03)

  Bortoi C din Pitesti [anonim]

  Felicitari pentru conducerea Asociatiei care cu mult curaj, pe baza unei documentari beton va reusi sa finalizeze demersul. Dar trebuie sa ne implicam si noi, cei care an de an platim tot mai mult R.C.A. Iar la anul si mai mult fiindca deja s-au stabilit majorate, limitele de despagubire. Atentie cat! 750000 euro (!?) pentru pagube materiale si 3.500.000(!?) pentru vatamari corporale si decese.ESCROCHERIE la nivel. Este pretextul pentru care societatile de asigurari majoreaza tarifele substantial. Sa ne alaturam demersului, mergand, cat mai multi, luni 8 febr. ora 11 la C.S.A, pentru a protesta impotiva cardasiei. Sa nu fim lasi. O dovada este ca nici numele nu vi-l mentionati. De ce? VENITI, luand si pe altii. Altfel...
 • 0 (0 voturi)    
  Service-uri (Miercuri, 3 februarie 2010, 20:30)

  Mircea [anonim]

  Normal ca exista probleme mari si in activitatea CSA. Si ea, comisia , face parte din Romania, unde numai probleme sunt, stim cu totii. Dar oare aceste service-uri sunt curate ? Toti stim cum lucreaza, cata coruptie si incompetenta exista acolo. Ne convine sa aruncam cu piatra in CSA. De multe ori merita mai ... mult aceasta comisie. Singura solutie pentru societatile de asigurare, confruntate si ele cu o situatie foarte grea ( tot actionarii acestor societati sunt straini, si vor profit cat mai mare scos cu truda noastra , a romanilor ! nu trebuie nimeni sa va mai spuna acest lucru domnilor ! ) este repararea autoturismelor in Ungaria, Bulgaria, Serbia samd, unde preturile sunt la jumatate ! Asa ca mai protestati mult voi Asociatia Service-urilor, si veti ramane cu nimic !
  Economia de piata va va arata drumul care trebuie urmat ! Gasiti ca este normala ora de manopera de peste 100 lei si preturile pieselor de schimb cu cel putin 50 % mai mari ? Am avut o dauna anul trecut care a costat societatea de asigurari 30 milioane de lei , bani dati service-ului. Am fost prin magazine si am calculat pretul pieselor inlocuite : 7 milioane
  Manopera incasata de service a fost de 4 ore. Am stat langa meserias cand mi-a reparat masina : trei sferturi de ora a durat tot ! Gasiti ca este normala situatia ? S-a intors roata domnilor de la service: societatile de asigurari nu mai pot suporta nesimtirea dvs. Daca nu va treziti veti pierde totul !
  • 0 (0 voturi)    
   Service-uri ... ai dreptate si nu prea (Joi, 4 februarie 2010, 10:54)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   Tu, Eu si Altii suntem satui de NEprofesionalism, de Romania,... DAR !!!

   Ora de manopera de peste 100 lei - este f mare dpdv Calitate / Pret. Documenteaza-te cat este in Franta de ex, ca sa faci o diferenta de pret.

   Manopera [h] incasata NU reprezinta cat se are loc operatia in sine. Normarea o face fabrica iar service-yul TREBUIE sa o respecte. Adreseaza-te unui Producator si o sa afli raspunsul. Chiar iti va raspunde!

   Preturile la piese la o reprezentanta sunt impuse de fabrica +/- o marja f mica.

   In "magazine" sau alte service-uri se comercializeaza piese originale si de pe vapor la acelasi pret f mic fata de reprezentanta.
   Piesele Originale din "magazine" sunt rebuturi (nu se incadreaza in standardele de calitate ale producatorului). Nu se acorda Garantia Producatorului din "magazine". Producatorul le introduce pe piata in "magazine" la un pret de mizerie fiindca il costa mai mult sa le caseze.
   • 0 (0 voturi)    
    nu mai vb prostii (Joi, 4 februarie 2010, 15:45)

    eu [anonim] i-a raspuns lui anonim

    Nu mai bate campii ... Am prieteni care importa piese din Germania (si nu numai). Atunci de ce eu platesc la ei pe o bujie Bosch 80 de lei, si la reprezentanta Opel aceeasi piesa (nu Bosch, ci GM) este 310 roni ? Nu fabrica impune pretul. Daca excluzi ideea ca marii dealeri achizitioneaza piesele la 15-a mana (si apare un adaos mare), nu prea inteleg de unde preturile astea. Sunt totusi de acord ca s-a ajuns la situatia in care sunt service-uri care folosesc piese "compatibile" la preturi relativ rezonabile. Insa calitatea este net inferioara (sunt patit tot la Opel cu un stop in care intra apa, schimbat pe Casco la un rahat de service recomandat de firma de asigurari ...)
  • 0 (0 voturi)    
   Asociatia smenarilor independenti (Joi, 4 februarie 2010, 20:51)

   GOGU [anonim] i-a raspuns lui Mircea

   Asociatia service-urilor independente... ma lasi.
   O duc asa de greu patronii de nu mai pot... sa vezi mertane pe tarani. Furati mai putin. In Austria a costat mai putin reparatia ca in orice service din RO.
   Fac investitii de doi lei si factureaza ca reprezentantele mari.
   Orice mecanic auto are pontate ore cat pentru doua vieti, ca doar stiti toti ca o revizie o fac in max 1 ora si te taxeaza cu 4 ore... romanica frate!
   Cat despre asigurari, mai renuntati la birocratie ca va ingropati.
 • 0 (0 voturi)    
  dispret (Miercuri, 3 februarie 2010, 20:45)

  vlad [anonim]

  Societatile de asigurari isi merita soarta ,pentru ca pe langa faptul ca majoreaza constant RCA-.serviciile acordate asiguratilor sunt din ce in ce mai mizerabile.Te trateaza cu dispret,incearca sa te inbrobodeasca cu tot felul de smecherii numai ca sa te amane si sa te saturi de ei.Eu cred ca sunt sustinuti de politic pentru ca altfel nu si-ar putea permita sa prosteasca cetateanul pe fata.In occident nu ar putea functiona nici o zi ,cu stilul acesta dispretuitor la adresa asiguratorilor.Oare.nu-i pune nimeni la punct pe nesimtitii acestia ,sa nu-si mai faca de cap cum vor ei fara sa le pese de nimeni.Vreau ca mamaliga sa explodeze din nou.!
 • 0 (0 voturi)    
  Pai... nu inteleg (Miercuri, 3 februarie 2010, 21:27)

  Kor [anonim]

  Ce inteleg eu, dar nu inteleg, este ca statul ma obliga sa ma asigur la firme private, dar nu-si rezerva nici un mijloc de control al activitatii acestora si nici a tarifelor practicate de aceste firme. As putea spune, asemenea lui Jean-Jacques Rousseau, ca statul roman a incalcat astfel contractul social cu cetatenii tarii si ar cam trebui sa recurgem la masuri de nesupunere civica. Cine stie un avocat bun, in stare sa pledeze acesta cauza?
 • +1 (1 vot)    
  RCA (Miercuri, 3 februarie 2010, 21:34)

  Eusicumine [anonim]

  Nu la CSA se rezolva problema sumelor enorme pe care le platim pt RCA, ci la Consiliul Concurentei. Ceea ce fac TOATE societatile de asigurari acum marind tarifele miroase a intelegere de tip cartel.
  • 0 (0 voturi)    
   RCA Ieftin (Joi, 4 februarie 2010, 20:56)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui Eusicumine

   Ia intra pe goagal si da RCA ieftin si calculeaza... sa vezi diferente de pret... unde este cartelul? Vorbiti sa va aflati intreaba. Si sa cumperi RCA-ul cel mai ieftin la o petarda de societate si sa ma lovesti, sa nu-mi dea banii pe reparatie savezi atunci ce capace-ti dau
 • 0 (0 voturi)    
  A VI-a Directiva Auto (Miercuri, 3 februarie 2010, 21:58)

  Coana Europa [anonim]

  Mai jos, cateva informatii utile pentru prostii semialfabetizati ( adica aceia care stiu sa citeasca pe litere reusind sa le aseze in cuvinte, propozitii, fraze) :

  Extras din Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European si a Consiliului
  din 16 septembrie 2009
  privind asigurarea de răspundere civilă auto si controlul obligatiei de asigurare a acestei răspunderi
  prin care au fost comasate toate cele 5 directive auto europene anterioare :
  „....(2) Asigurarea de răspundere civilă pentru circulatia autovehiculelor (asigurarea auto) are o importantă deosebită pentru cetătenii europeni, fie că sunt asigurati sau victime ale unui accident. Aceasta prezintă, de asemenea, o importantă deosebită în cazul întreprinderilor de asigurare, deoarece reprezintă o mare parte a contractelor de asigurare generală încheiate în Comunitate. De asemenea, asigurarea auto are un impact asupra liberei circulatii a persoanelor si a vehiculelor. Întărirea si consolidarea pietei interne a asigurărilor auto ar trebui, în consecintă, să reprezinte un obiectiv fundamental al actiunii comunitare în domeniul serviciilor financiare.
  ...........................................
  Articolul 3
  Obligatia de asigurare a vehiculelor
  În conformitate cu dispozitiile articolului 5, fiecare stat membru ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că răspunderea civilă pentru pagubele produse de vehiculele care stationează în mod obisnuit pe teritoriul lor este acoperită prin asigurare.
  Măsurile mentionate la primul paragraf stabilesc prejudiciile acoperite de asigurare, precum si termenii si conditiile asigurării.
  Fiecare stat membru ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că prin contractul de asigurare sunt acoperite si următoarele:
  (a) prejudiciile cauzate pe teritoriul altor state membre, în conformitate cu legislatia în vigoare în acele state;
 • 0 (0 voturi)    
  A VI_-a Directiva Auto continuare (Miercuri, 3 februarie 2010, 22:00)

  Coana Europa [anonim]

  Articolul 9
  Sumele minime
  (1) Fără a aduce atingere garantiilor de o valoare mai mare eventual stabilite de statele membre, fiecare stat membru solicită ca sumele pentru care asigurarea mentionată la articolul 3 este obligatorie să fie de minimum:
  (a) în cazul vătămărilor corporale, suma minimă asigurată de 1000000 EUR pentru o victimă sau de 5000000 EUR pentru o cerere de despăgubire, indiferent de numărul victimelor;
  (b) în cazul pagubelor materiale, 1000000 EUR pentru o cerere de despăgubire, indiferent de numărul victimelor.
  După caz, statele membre pot stabili o perioadă tranzitorie până cel târziu 11 iunie 2012, în decursul căreia sumele minime asigurate sunt adaptate sumelor prevăzute la primul paragraf.
  ...........................................................................
  Articolul 14
  Prima unică
  Statele membre adoptă măsurile necesare pentru a garanta că toate politele de asigurare obligatorie de răspundere civilă pentru pagubele produse de circulatia vehiculelor:
  (a) acoperă, pe baza unei prime unice si pe toată durata contractului, întregul teritoriu al Comunitătii, inclusiv orice perioadă în care vehiculul rămâne în alte state membre pe durata contractului; si
  (b) garantează, pe baza aceleiasi prime unice, în fiecare stat membru, acoperirea impusă de legislatia acestuia sau acoperirea impusă de legislatia statului membru în care se află de regulă vehiculul, în cazul în care aceasta din urmă este mai mare.”
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo Coana Europa (Joi, 4 februarie 2010, 1:43)

   Tepes [anonim] i-a raspuns lui Coana Europa

   Multumim ca ne inveti alfabetul folosind Directiva VI. Acu' sa ma corectezi te rog: "statele membre", care adopta masuri pentru a garanta ca toate politele obligatorii acopera, pe baza unei prime unice, INSEAMNA pentru tine ca aceste tarife se stabilesc la liber????!!!

   Nu DRAGUT-o, se stabilesc de catre state, adica de CSA in Romania, FSA in UK, samd....

   Treci la o etapa urmatoare, silabisirea:
   D-E-M-I-S-I-A A-N-G-E-L-A T-O-N-C-E-S-C-U!!!
 • 0 (0 voturi)    
  furt (Joi, 4 februarie 2010, 7:33)

  Aerdlean [anonim]

  Daca studiati bine sistemul de orgarizare a Comisiei de Supraveghere functioneaza ca un sistem piramidal ,gen CARITAS.
 • 0 (0 voturi)    
  dreptate (Joi, 4 februarie 2010, 15:32)

  mircea [anonim]

  Serviciile de despagubire (RCA) in Romania sunt foarte slabe. Peste tot auzi de procese cu societatile de asigurare. Cate procese trebuie sa piarda un asigurator ca sa isi dea seama autoritatile ca acel asigurator e un tepar ? Luati-le va rog licenta sa nu mai poata face rau oamenilor. CSA treci la treaba!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by