Consiliul Legislativ a aprobat o initiativa legislativa care, daca trece de votul din Parlament, impinge egalizarea varstei de pensionare pana in 2050, in loc de 2030 cat este prevazut in proiectul Legii Pensiilor. Initiativa apartine unui grup de 25 de persoane care invoca drept argument mentalitatea, absenta alternativelor pentru cresterea copiilor si riscul cresterii somajului.

Am inceput deja strangerea de semnaturi in vederea sustinerii proiectului si speram sa treaca de Parlament. Important este ca am obtinut avizul Consiliului

Maria Grapini, unul dintre sustinatorii proiectului

"Conform statisticilor, doar in 5% din familiile din Romania exista un parteneriat sot-sotie in ceea ce priveste gestionarea activitatilor din gospodarie. De asemenea, prelungirea varstei de pensionare ar duce la diminuarea bunicilor implicati in sustinerea familiilor. Egalizarea varstei de pensionare este imposibila", se arata in expunerea de motive a proiectului, semnat si de Maria Grapini, liderul Pasmatex.

- Doar in 5% din familiile din Romania exista un parteneriat sot-sotie in ceea ce priveste gestionarea activitatilor din gospodarie.

-De asemenea, prelungirea varstei de pensionare ar duce la diminuarea bunicilor implicati in sustinerea familiilor.

-Egalizarea varstei de pensionare este imposibila

Din expunerea de motive a proiectului legislativ

"Am inceput deja strangerea de semnaturi in vederea sustinerii proiectului si speram sa treaca de Parlament. Important este ca am obtinut avizul Consiliului", a declarat Grapini pentru HotNews.ro Oficialii Consiliului Legislativ mentioneaza insa ca proiectul "desi poate fi promovat, nu este de aplicabilitate imediata".

Legea pensiilor prevede cresterea si egalizarea varstelor standard de pensionare pentru barbati si femei pentru a se asigura o continuare a cresterii varstelor de pensionare pana in 2014, la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, iar pana in 2030, atat barbatii, cat si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta standard de 65 de ani, potrivit practicilor si reglementarilor europene.

MMFPS considera ca egalizarea varstelor de pensionare ale barbatilor si femeilor este necesara pentru asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati, dupa cum este reglementat in directivele europene. In acelasi timp, MMFPS apreciaza aceasta reglementare ca fiind principala solutie pentru redresarea dezechilibrelor din sistemul public de pensii si a asigurarii sustenabilitatii financiare pe termen mediu si lung a acestuia.

In state precum Italia, Germania, Marea Britanie, Belgia sau Finlanda, varsta de pensionare este de 65 de ani.