Asiguratorii, acuzati de datorii de miliarde de lei vechi catre service-urile auto pentru decontari la politele RCA. CSA sustine ca aceasta este o problema comerciala

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2010, 11:47 Economie | Companii


Dealeri si service-uri auto din Romania au acuzat marti intarzierea platilor din partea asiguratorilor pentru decontarea reparatiilor auto pe baza politelor RCA, precizand ca ar avea de incasat de la asiguratori miliarde de lei vechi. Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), spune ca aceasta este o problema comerciala si ca autoritatea nu are in atributii cunoasterea acestor datorii. Angela Toncescu a mai amintit ca liberalizarea tarifelor RCA si cresterea gradului de cuprindere in asigurare au fost obligatii asumate in urma aderarii la UE, nerespectarea lor putand aduce o procedura de infringement impotriva Romaniei.

HotNews.ro a transmis Live Text principalele declaratii din cadrul seminarului: "Asiguratorii si service-urile auto. Parteneriat sau competitie ?", organizat marti de Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).

Principalele declaratii:

Angela Toncescu,
presedinte CSA:
 • Din toate notificarile transmise de catre asiguratori CSA, am constatat ca majorarea tarifelor RCA este o falsa problema. In primul rand pentru ca tarifele RCA nu au crescut de la an la an atat de mult incat sa sperie pe cineva.
 • Anul trecut tarifele RCA au crescut in medie cu 10-15%, influentate de mai multi factori. Pe de alta parte daca ne uitam la daunele platite de asiguratori, in fiecare an daunele au crescut cu 30-40%, si atunci e firesc ca asiguratorii sa intervina pentru a-si reduce costurile. 
 • Nu CSA stabileste tarifele RCA. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor stabilea tarifele RCA in anii '90-2000.
 • Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a presupus obligatia liberalizarii tarifelor RCA si cresterea gradului de cuprindere in asigurare.
 • Daca vom scadea gradul de cuprindere in asigurare Romania ar putea sa aiba probleme grave si impotriva Romaniei s-ar putea declansa o procedura de infringement.
Cristian Constantinescu, presedinte UNSAR:

Pe asigurarile RCA, piata de asigurari pierde constant. De mai bine de 5 ani e pierdere neta.

Singurele motive pentru desfasurarea acestei activitati de catre societatile de asigurari sunt dorinta de a castiga cota de piata, iar pe de alta parte faptul ca nu poti refuza unui client cu care ai incheiat un anumit portofoliu RCA. Asiguratorii sunt obligati sa lucreze pe aceasta linie de business.

Tarifele sunt sub cele normale si genereaza pierderi, insa suntem constienti ca puterea de cumparare in Romania e mai mica decat in Vestul Europei.

Claudiu Stefanescu, director executiv al Organismului de certificare sisteme in cadrul RAR:

- RAR autorizeaza service-urile auto. Prin autorizare, certificam doar capabilitatea service-ului de a face anumite servicii. Nu noi garantam si calitatea serviciilor.
- Se fac supravegheri anuale, iar in cazul unor reclamatii, aceste supravegheri se inmultesc. Clientii ar trebui sa verifice daca service-urile au aceste autorizatii.

Marinela Nemes, director al directiei juridice al CSA:
 • Fiecare asigurator recomanda pagubitilor sa-si repare masinile la un anumit service. Nu stiu sa existe o conditionare in contractele de asigurari de efectuare a reparatiilor. Acestia pot solicita la orice service autorizat. Exista recomandare, nu conditionalitate.
 • In plus, garantia la piese nu e oferita niciodata de service-ul auto. Service-urile nu pot da decat garantie la manopera.
Replica lui Claudiu Stefanescu (RAR): Din punctul de vedere al RAR, daca piesa e adusa de service, garantia e acordata de aceste service-uri. Daca clientul vine cu piesa lui service-ul garanteaza doar manopera.

Mihai Halalau, director directia daune auto, Uniqa Asigurari:

Am observat ca o parte din unitatile reparatoare (service-urile auto) autorizate de RAR foloseau piese care nu erau de origine dar le facturau la pret de piese originale, iar adaosul ajungea si pana la 500%. Vrem sa platim pretul corect.

Silviu Vasilescu, reprezentant dealer auto Skoda:

Foarte multi dealeri auto au de incasat bani de la asiguratori pentru reparatiile facute, intre 1-2 miliarde lei vechi. Noi personal avem de incasat de la toti asiguratorii cu care lucram 7 miliarde lei vechi.

Angela Toncescu, presedinte CSA, intrebata deca stie datoriile asiguratorilor catre service-uri:

Noi stim situatiile financiare pe total, nu datoriile in parte la fiecare contract. Nu este in atributiile noastre si nici nu cred ca ar trebui s-o facem. Stim activitatile societatilor de asigurare, primele brute subscrise, cheltuielile de administrare, informatiile despre rezerve etc.


Cristian Muntean, ASSAI: Asiguratorii nu respecta termenul de 15 zile pentru plata reparatiilor facute de service-uri. Sunt foarte multi bani de recuperat de la asiguratori. Poate face ceva CSA?

Angela Toncescu, CSA: Toate sesizarile pe care le primim le verificam si intervenim daca este cazul, dar sunt 5 milioane de asigurati auto, este imposibil sa vedem problemele la fiecare service.


Cristian Constantinescu, presedinte UNSAR: Intre service-uri si asiguratori sunt incheiate niste contracte comerciale. Ce treaba are CSA aici? Daca nu se respecta termenele dati asiguratorii in judecata.

Reprezentant service auto, din sala: Nu suntem aici sa ne dam in judecata. Daca ar fi sa dea in judecata toate service-urile auto asiguratorii din Romania, cred ca s-ar bloca tribunalele.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2066 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Masini (Marţi, 16 februarie 2010, 12:02)

  Mao [anonim]

  Daca este asa cum spun societatile de asigurare de ce se bat pe clienti organizand tombole de cate 100 masini (adica 500.000 EURO). Cine lucreaza cu profituri mici nu si-ar permite asa ceva dar se pare ca societatile de asigurare mint.
   #showComment#showComment
 • -2 (2 voturi)    
  Crestere (Marţi, 16 februarie 2010, 12:14)

  ion [anonim]

  Tarifele rca cu 15% pe an si daunele cu 30% in 5 ani, in care s-a si dublat numarul de masini.
   #showComment
 • 0 (2 voturi)    
  PROFIT (Marţi, 16 februarie 2010, 12:15)

  Ciprian [anonim]

  Exact, nu se spune nimic de profit. De observat ca afirmatia apartine sefului CSA., nu unui asigurator.
 • +2 (4 voturi)    
  daaa, siigur... e falsa problema (Marţi, 16 februarie 2010, 12:15)

  zambara [anonim]

  << ...Anul tarifele RCA au crescut in medie cu 10-15%, ... in fiecare an daunele au crescut cu 30-40%, si atunci e firesc ca asiguratorii sa intervina pentru a-si reduce costurile.>>

  Incorect.
  Asiguratorii intervin pentru a-si mentine marjele de profit la aceleasi cote (ametitoare, fie vorba intre noi) nu pentru a-si reduce costurile.
   #showComment
 • +2 (4 voturi)    
  Dar (Marţi, 16 februarie 2010, 12:15)

  Mumulea [utilizator]

  poate aflam si niste cifre absolute, cum ar fi numarul de polite RCA, incasarile si daunele platite din 2005 pana in 2009, sa vedem si noi cresterile astea. De ce am eu impresia ca madam minte porceste ?
   #showComment
 • +2 (4 voturi)    
  salar... (Marţi, 16 februarie 2010, 12:17)

  LOL [anonim]

  Intrebati pe doamna Tocescu ce salar are :)). Va dau un indiciu, un corporatist cu un venit bun, castiga in 3 ani cat castiga doamna intr-o luna. Dar fata de la registratura? Alt indiciu', un salar bun de corporatist + 1/2 dintr-un salar de corporatist. ....Cum e posibil? Sa ne raspunda BOC.
   #showComment#showComment
 • +3 (3 voturi)    
  ihi, imi dau lacrimile de emotie (Marţi, 16 februarie 2010, 12:19)

  zambara [anonim]

  <<<Daca vom scadea gradul de cuprindere in asigurare Romania ar putea sa aiba probleme grave si impotriva Romaniei s-ar putea declansa o procedura de infringement.>>>

  deci tradus pe intelesul meu ar fi cam asa:
  Daca nu le cereti mai mult bani prostovanilor si nu faceti ceva ca sa va cresteti marja de profit, sa stiti ca veti avea de-a face cu noi (UE). O sa va batem la fund pana va reveniti. hai, puneti mana si cresteti taxele

  ..scuze dar trebuie sa ma opresc aici. mi-au dat lacrimile. trebuie sa-mi caut batista.
 • +1 (3 voturi)    
  rca (Marţi, 16 februarie 2010, 12:20)

  anonim [anonim]

  De ce nu se dau prime daca nu ai avut accident?
   #showComment
 • +7 (7 voturi)    
  Nu e falsa deloc, e chiar reala! (Marţi, 16 februarie 2010, 12:20)

  Gigi [anonim]

  E normal domna Angela Toncescu sa creasca daunele, ca si parcul auto a crescut considerabil in ultimii ani si implicit ati incasat mult mai multe polite de asigurare. Ar fi fair sa nu mai veniti cu tot felul de calcule false pentru a justifica umflarea artificiala a asigurarilor.
  Anul asta de exemplu asigurarea RCA aproape s-a dublat fara de anul trecut cum ati facut dv. socoteala ca a crescut cu doar 10-15 %?
  In plus de marirea asta uriasa, anul asta ati mai bagat si treaba cu istoricul fiecarui sofer care de fapt reprezinta o alta marire de RCA pentru cei ce au daune. Imi puteti spune atunci de ce s-au marit toate RCA-urile chiar si pt soferii fara daune cat timp o sa taxati suplimentar pe cei ce au daune si care va aduc pierderi asa cum afirmati?
  Si asa ca o concluzie: chiar ne credeti imbecili pe toti sa credem ca firmele de asigurari functioneaza in pierdere an de an? Sa fim seriosi totusi...
   #showComment#showComment
 • +2 (4 voturi)    
  hotie (Marţi, 16 februarie 2010, 12:23)

  Marcel [anonim]

  Hotie pe fata. Tanti Angela cu cine tine?
  Odata cu criza au scazut preturile la masini, piese, etc. Numarul de masini asigurate a crescut foarte mult, iar societatile de asigurari vor sa dea lovitura sub pretextul liberalizarii pietei. Ar fi cazul sa protestam. Exista vreo petitie macar?
   #showComment
 • +4 (6 voturi)    
  RCA2010 (Marţi, 16 februarie 2010, 12:37)

  bonyes [anonim]

  -anul trecut, 2009 am platit pentru matiz RCA 2,1 milioane
  - anul asta 2010 pentru acelasi matiz polita este 3,5 milioane


  cum poate sa minta sa spuna ca e o crestere de 10%?
  //.(editat de HotNews.ro)
   #showComment
 • +4 (4 voturi)    
  RCA pentru sofer, NU pentru masina ! (Marţi, 16 februarie 2010, 12:37)

  Ritzi Pitzi [anonim]

  Un sofer prost sau teribilist trebuie sa plateasca o asigurare mai mare, INDIFERENT DE MASINA pe care o conduce !

  Daca provoc un accident, daunele se platesc pe polita masinii mele, apoi vand masina si-mi iau alta noua, inseamna ca am devenit un sofer mai bun ?!

  Tarifele diferentiate dupa capacitatea motorului sunt o alta prostie... Chiar conteaza daca indoi (atat de rau incat trebuie schimbata) o usa de Ferrari lovind-o cu o Skoda sau cu un scuter ?! Paguba este aceeasi, indiferent de costul politei de asigurare.

  Repet: asigurarea trebuie sa fie a conducatorului auto, nu a masinii, ca doar nu face masina de capul ei accidente !
   #showComment#showComment
 • +4 (4 voturi)    
  Ridicati licenta RCA (Marţi, 16 februarie 2010, 13:13)

  Tedu [anonim]

  asiguratorilor care vand cu buna stiinta in pierdere si care apoi nu platesc daunele. Doar o mica analiza a indeplinirii permanente a conditiilor legale RCA si a situatiei reclamatiilor primite de CSA si va arata care sunt acei asiguratori.
  Eu ii spun limpede pe primii doi (ordinea intre ei nu o cunosc): Carpatica si Euroins. Sa gasesti service-uri care lucreaza cu ei este aproape imposibil, despre refuzuri aberante de a despagubi este plin internetul si sunt sigur ca se regasesc si in reclamatiile primite de CSA, masini blocate in service-uri pentru lipsa plata sunt nenumarate.
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  tarifele au crescut 10-15% ?????? (Marţi, 16 februarie 2010, 18:12)

  Lucian [anonim]

  Pe ce planeta traieste tanti asta?
  Mie mi-a crescut cu 100% la Allianz, fara sa fi avut vreo dauna, si cu greu am gasit la BCR cu 40% mai scump ca anul trecut.
  Am vrut sa fac la o firma cat de cat cunoscuta, nu la firme semi-necunoscute gen Euroins etc
 • 0 (0 voturi)    
  salarii? (Marţi, 16 februarie 2010, 23:12)

  george [anonim]

  salarii mari in CSA? Nu e adevarat. Mai stati potol ca gresiti.
 • 0 (0 voturi)    
  la munca, tovarasi! (Joi, 18 februarie 2010, 11:33)

  alex [anonim]

  iata de ce nu se face treaba in biata Romanica... pai cine dracu' sa faca treaba daca preocuparea de baza a ajuns holbatu' n punga altuia...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by