Miercuri, conducerea Ikea se va intalni cu salariatii din Franta, in incercarea de a-i determina sa inceteze greva care a paralizat vanzarile companiei, noteaza presa din Franta. „Vrem ca oamenii sa stie ceea ce a devenit Ikea. Vrem sa aratam adevarul cu privire la conditiile noastre de munca”, povesteste Hocine Redouani, angajat de 8 ani al magazinului Ikea Paris-Nord.

Ikea, care anul trecut se bucura de o imagine foarte buna, promovand preturi mici, cu angajati aparent fericiti, parea sa stabileasca un model suedez in domeniul retailului. „Modelul” s-a spart insa in 5 februarie, in cadrul negocierilor anuale, unde patronatul a avansat o crestere salariala zero, ceea ce i-a facut pe angajati sa declanseze de a doua zi greva.

Schimbarile nu au fost doar salariale, ci au atins si programul de lucru. O saptamana mai tarziu, din cele 26 de magazine Ikea, 23 erau in greva. Salariul mediu al unui casier Ikea Franta, care munceste 35 de ore pe saptamana este de 1.200 de euro. Reprezentantii Ikea nu neaga anumite dificultati „conjuncturale”, si spun ca firma trebuie sa isi ajusteze numarul de angajati, celui de clienti care intra pentru cumparaturi.