Romania nu poate avea o crestere economica solida in lipsa unei cresteri a exporturilor, a declarat joi ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, la o intalnire cu consilierii economici ai reprezentantelor diplomatice ale Romaniei . "Sunt putine sanse ca Romania sa aiba o crestere economica solida si pe termen lung fara o crestere a exporturilor. Fara exporturi solide, iesirea Romaniei din criza nu va fi posibila", a spus Vladescu.

“Pentru o buna parte din economia romaneasca, dumneavoastra nu existati. Intreprinzatorii romani nu sunt atat de sofisticati si nu stiu limbajul dumneavoastra diplomatic. Colegii mei de pe strada, cand vin la dumneavoastra, nu gasesc porti deschise ci inchise. Acesta este mesajul intreprinzatorilor romani care au nevoie de dumneavoastra.

Trebuie sa fiti deschisi catre ei. Unii vor sa exporte de 10.000 de euro si nu stiu unde sa se duca. Lasati pozitia diplomatica, genul de comportament de pana acum”, le-a cerut ministrul de Finante.

In luna ianuarie 2009, conform estimarilor preliminare ale Institutului National de Statistica, exporturile FOB au insumat 8047,6 milioane lei (1912,4 milioane euro), iar importurile CIF au insumat 10442,3 milioane lei (2488,8 milioane euro). Comparativ cu luna ianuarie 2008, exporturile au scazut cu 12,9% la valori exprimate in lei (24,3% la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 28,2% la valori exprimate in lei (37,4% la valori exprimate in euro). Fata de luna decembrie 2008, exporturile din luna ianuarie 2009 au crescut cu 6,9% la valori exprimate in lei (au scazut cu 1,1% la valori exprimate in euro), iar importurile au scazut cu 22,0% la valori exprimate in lei (27,6% la valori exprimate in euro).